Турските военновъздушни сили подложиха днес на бомбардировка центъра на град Африн в северна Сирия, предаде ТАСС, която се позовава на кюрдската информационна агенция Фърат. Според агенцията има убити и ранени, но точни данни за това няма. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че турски сухопътни части са достигнали покрайнините на Африн, допълни Ройтерс.

© АРХИВ

По данни на базирания в Лондон център турски войници и съюзените с тях сирийски бунтовници напредват към града на изток с подкрепата на удари от въздуха.
Турция започна на 20 януари военната операция "Маслинова клонка" в района на сирийския град Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции "Сили за защита на народа" (СЗН) и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия (ПКК).

В началото на март, когато Турция обяви, че преминава към втора фаза на операцията "Маслинова клонка", интензивността на бойните действия се е увеличила рязко. По данни на Фърат броят на загиналите мирни жители на Африн и околностите му през последните дни са надхвърлили 200 души. Отрядите на СЗН загубиха 283 бойци.

Турската армия и формированията на Сирийската свободна армия поеха тази седмица контрола над градовете Раджо и Джиндерес, които са от голямо стратегическо значение за достигането на главната цел на операцията "Маслинова клонка" - обсада и прочистване от "терористи" на град Африн.

Операция "Маслинова клонка" в Сирия

Операция "Маслинова клонка" в Сирия

Самолети на турските военновъздушни сили са унищожили две позиции на кюрдските милиции при операция "Маслинова клонка". Не се съобщава за загинали.