НОВИНИ

Турският посланик: Българите могат да пътуват свободно

Извънредното положение в Турция по никакъв начин няма да се отрази на пътуванията на българи от и за южната ни съседка - подчерта турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.Гьокче увери, че в периода на извънредно положение турските власти ще действат в съответствие с върховенството на закона и ще спазват човешките права и свободи.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:11, 21.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:21 мин.
У нас
турският посланик българите пътуват свободно

На фона на кадри от нощта на опита за преврат посланик Гьокче увери - Турция е спокойна.

Сюлейман Гьокче - посланик на Турция: Всичко ще продължи по обичайния начин. В смисъл, че няма да има ограничения, свобода на движенията на вход, на изход. Можете да правите каквото искате, да ходите, където искате.

Според Гьокче извънредното положение е само административна мярка, която цели да запази обществения ред, няма нищо общо с икономиката, търговията или туризма. На въпрос дали Турция иска все още да стане член на Евросъюза, турският посланик отговори.

Сюлейман Гьокче - посланик на Турция: Краткият ми отговор е ДА - той е ясен и силен. Турция има дълга история с Европейския съюз. Ние сме страна основателка на Съвета на Европа и дългогодишен член на НАТО.

И в момента, в който Турция обяви, че отменя Европейската конвенция за правата на човека, Сюлеюман Гьокче подчерта, че свободите и демокрацията в страната ще бъдат запазени.

Сюлейман Гьокче - посланик на Турция: Нашите партньори и приятели по цял свят, осъждайки преврата, правят и препоръки за спазване на човешките права. И на всички тях казахме, в това число използвам и сега чрез вас да кажа на българската аудитория, че човешките права и всички свободи ще бъдат спазвани според Конституцията и международното право. Няма нужда да ни напомнят за човешките права и свободи, въпреки че приветствам изявленията, да - благодаря ви за това.

Според турския посланик критиките за въвеждане на смъртно наказание са преждевременни.

Сюлейман Гьокче - посланик на Турция: Има нещо друго, което се опитвам да подчертая - как най-добре да запазим свободите и демокрацията, конституционния ред в една мирна обстановка, като същевременно това да не изисква връщане на смъртното наказание. Именно около това се върти дискусията. Турското правителство опитва усилено да проведе един смислен, значим, пълен с здрав разум дебат по това.

Сюлейман Гьокче разясни и ситуацията с около 60-те хиляди задържани, отстранени и уволнени в Турция.

Сюлейман Гьокче - посланик на Турция: Много малък е броят на арестуваните хора, много повече са временно задържаните. Мнозинството са уволнени. Това е временна мярка, те са на активна служба, получават заплатите си, запазват социалните си права, що се отнася до държавните служители.

Турският посланик разказа подробности от нощта на неуспешния преврат и го определи като организирана терористична кампания. Като виновник той посочи организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Управляващите демонстрират непоследователност във външната политика
Нинова: Управляващите демонстрират непоследователност във външната политика
Агробизнес инкубатор в район Нови Искър
Агробизнес инкубатор в район Нови Искър