НОВИНИ

Турският президент Ердоган отново стана член на управляващата партия

Почти три години, след като остави председателския пост в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), за да поеме президентския пост, Ердоган се завръща в редиците на партията, чийто основател е и която нарича "моето пето дете".

bnt avatar logo
от БТА
14:23, 02.05.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света
турският президент ердоган отново стана член управляващата партия

Ердоган ще възстанови членството си в ПСР по силата на конституционна промяна от пакет с реформи, одобрен с гласовете на 51,41 на сто от хората на референдума на 16 април.

След като възвърне членството си, Ердоган ще има право да съвместява две длъжности - президент и председател на управляващата партия - т.нар. партиен президент.

Възстановяването на членството на Ердоган ще стане на специална церемония днес в централата на ПСР в Анкара. Това съобщи говорителят на партията Ясин Актай пред журналисти след заседание на Централния изпълнителен комитет на ПСР под ръководството на председателя и премиер Бинали Йълдъръм. По думите на Актай възстановяването на членството на Ердоган е било прието единодушно от всички членове на Централния изпълнителен комитет на партията.

Президентът се предвижда да произнесе реч пред участниците.

Говорителят посочи още, че на 21 май ще се състои извънреден конгрес на ПСР, на който Ердоган, единствен кандидат, ще бъде избран отново за лидер на мястото на Бинали Йълдъръм. Избрани ще бъдат също и ръководните органи на партията и техните членове.

На въпрос дали на събитието са поканени бившият президент Абдуллах Гюл, който заедно с Ердоган е съосновател на ПСР, и бившият премиер Ахмет Давутоглу, който изненадващо бе остранен от поста през май м.г., говорителят заяви: "Към никого не е отправяна персонална покана. Поканени са всички членове на ръководните органи на партията, депутати, партийни функционери, това ще бъде едно партийно събрание".

Абдуллах Гюл, бивш премиер, външен министър и президент в периода 2007-2014 г., изпадна в противоречие с Ердоган, без да се конфронтира открито с него, и през 2016 г. бе заличен от Съвета на основателите на ПСР. В дълбока изолация бе оставен и другият съосновател на ПСР - Бюлент Арънч, бивш вицепремиер и председател на парламента.

Конгресът на 21 май ще бъде третият поред извънреден конгрес на управляващата ПСР. На предишния извънреден конгрес бе отстранен Ахмет Давутоглу и на негово място бе избран Бинали Йълдъръм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тирана подкрепя платформата на политическите партии на албанците в Македония
Тирана подкрепя платформата на политическите партии на албанците в Македония
Български ученици с 4 медала от Менделеевата олимпиада по химия
Български ученици с 4 медала от Менделеевата олимпиада по химия