Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф за положението в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Двамата са разговаряли в централата на управляващата в Турция партия на Ердоган, показват видео кадри, публикувани от президентската канцелария.

Иранският външен министър пристигна на необявено предварително посещение в Турция в момент, когато се очаква сирийските правителствени сили да започнат настъпление в северозападната провинция Идлиб, която е последният голям бунтовнически бастион в страната.

Очаква се президентите на Турция, на Русия Владимир Путин и Иран Хасан Рохани да се съберат на 7 септември на третата си среща за Сирия.

Преди да бъде приет от Ердоган, иранският външен министър обвини САЩ, че оказват натиск дори на собствените си съюзници, предаде Ройтерс.

Съединените щати удвоиха митата върху турската стомана и алуминий заради задържането на американски пастор, а Турция отвърна с увеличаване на митата върху американски стоки, въпреки че двете страни са съюзници в НАТО, припомня Ройтерс.

"Американците показаха, че нямат ограничения в налагането на натиск и използването на сила върху други, дори върху собствените си съюзници. Турция и някои европейски съюзници на САЩ стигнаха до извода, че САЩ не са заслужаващ доверие партньор", каза Зариф, цитиран от иранската държавна агенция ИРНА.