Съдът в турския град Къркларели отложи за 3 септември делото срещу четиримата бивши български гранични полицаи за смъртта на турски бракониер. Причината е, че турската страна още не е получила документите от българския съд, съобщиха от БНР.

В началото на съдебното заседание днес турският адвокат Джошкуннула е внесъл молба за прекратяване на наказателното производство, каза Росен Кожухаров - българският адвокат на бившия граничен полицай Михаил Цонков.

"От страна на турския колега - адвокат, който представлява българските граждани, е внесена молба до турския съд за прекратяване на наказателното производство, по която молба съдът все още не се произнесъл. Най-вероятно такова произнасяне ще има до следващото съдебно заседание", допълни Кожухаров.

Бившите гранични полицаи - Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков, са оправдани от българския съд за смъртта на турския бракониер с мотив, че инцидентът е нещастен случай.

Освен това инцидентът е станал на българска територия и това, че е извършен на турска лодка не е достатъчно, според турското законодателство, да бъде водено дело. Това са аргументите на турския адвокат Джошкуннула, с които той иска прекратяване на наказателното производство.

В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу четиримата. То трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

До делото в турския наказателен съд се стигна, след като турската страна отказа да приеме съдебните актове на българския съд.

Турция съди задочно български граничари за смъртта на рибар

Турция съди задочно български граничари за смъртта на рибар

В турския наказателен съд в Къркларели днес се очаква да започне делото срещу четиримата български бивши гранични полицаи от Бургас, обвинени в смъртт...