Злонамерени кръгове искат да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия. Това се казва в специално изявление на турското Министерство на външните работи по повод възникналото напрежение между две страни.

То идва дни, след като на предизборен митинг външният министър Мевлют Чавушоглу отправи критики към българския Закон за вероизповеданията и съобщи, че Анкара е трябвало да се намеси, за да гарантира равноправеността между религиите.

Говорителят на външното министерство на Турция Хами Аксой посочи, че „ние имаме много близки и добри взаимоотношения с България. Нашите братя в България обогатяват нашите взаимоотношения".

Хами Аксой, говорител на МВнР на Турция: Като съседи, приятели и съюзници България и Турция обръщат внимание на принципа на ненамеса във вътрешните работи на другата страна.От друга страна напълно естествено е външните министерства да имат конструктивен и приятелски диалог и консултации за много въпроси. В този контекст се отбелязва, че изявленията на министъра на външните работи на Турция в неотдавнашна реч, в която той се позовава на по-ранен телефонен разговор с българския външен министър относно измененията в Закона за вероизповеданията, приет в българския парламент и по международни норми, бяха неправилно изтълкувани и изкривени в българската преса чрез неправилен превод.

Улусой заяви, че изказването на турския външен министър е извадено от контекста.

Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу

Бойко Борисов: ​Турция отказва да се извини за думите на Мевлют Чавушоглу

Турция отказва да се извини за думите на външния министър Мевлют Чавушоглу за турска намеса в промените в закона за вероизповеданията у нас. Това заяв...

България реагира остро на думите на министър Чавушоглу. МВнР направи демарш на турския посланик Хасан Улусой. На посланика бе обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу бе окачествено като неприемливо.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с турския президент Фуат Октай. Той отрече външна намеса върху Закона за вероизповеданията.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволявали. А в България антитурската кампания носи плюс. Именно заради добросъседските отношения ние никога не го правим.
© БГНЕС
България с демарш след изявлението на турския външен министър

България с демарш след изявлението на турския външен министър

Външният министър Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас и направи демарш заради изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу...