НОВИНИ

Турция: арести и критики към ЕС

Турският президент обвини Европейския съюз, че не спазва обещанията си за мигрантите. В интервю за германски канал Ердоган заяви, че вместо обещаните три милиарда евро, Анкара е получила от Брюксел един-два милиона евро. Говорител на Евросъюза отхвърли критиките и заяви, че съюзът вече отпуснал около 740 милиона евро.Вече е потвърдено, че на 9 август Ердоган заминава за Санкт Петербург за среща с Владимир Путин. Тогава ще бъдат решаващите преговори за проекта Турски поток, към който Анкара днес потвърди интереса си.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:36, 26.07.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Турска делегация е в Москва и подготвя размразяването на отношенията с Русия. Възстановяването на двустранните връзки ще става поетапно, заяви руският вицепремиер Аркадий Дворкович на срещата си с турския си колега Мехмет Шимшек.

Две седмици преди срещата си с руския президент, Реджеп Ердоган обвини Евросъюза, че не си изпълнява обещанията по мигрантската криза. В интервю за германската телевизия Ар Ер Де Ердоган заяви, че Турция е получила един-два милиона евро от обещаните три милиарда за бежанците.Западът не е искрен, каза Ердоган. Той отново потвърди намерение за въвеждане на смъртното наказание.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Разбира се, ние отменихме смъртното наказание, но нещата се промениха. Ако сме в демократична държава, кой е на власт в такава държава? Народът, нали така? И какво казва днес народът? Той иска смъртното наказание да се възстанови. Ние като управляващи трябва да се вслушаме в това."

Брюксел заяви, че спазва финансовите си ангажименти по бежанската криза. Шефът на еврокомисията Юнкер предупреди, че процесът по присъединяване на Турция ще бъде спрян, ако Анкара въведе смъртното наказание.

Арестите за неуспешния опит за преврат продължават. Още седмина командоси бяха задържани край Мармарис. Смята се, че те са участвали в нападението срещу хотела в курорта, в който е бил отседнал президентът Ердоган в нощта на метежа. Във връзка с тази атака арестуваните военни са 25.

От днес от длъжност са отстранени двама посланици, които се намират в Анкара. Турските власти отстраниха, задържаха или предприеха разследване срещу над 60 000 души. Политическите партии се договориха да работят за промени в конституцията. Първият построен мост над Босфора в Истанбул беше преименуван на Мост на мъчениците от 15 юли, в памет на жертвите на опита за преврат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демократите избират кандидат за президент на САЩ
Демократите избират кандидат за президент на САЩ
Блоб скокове – новата морска атракция
Блоб скокове – новата морска атракция