НОВИНИ

Турция арестува журналисти за връзки с Гюлен

14 турски журналисти са арестувани по подозрение за връзки с радикалния ислямски проповедник Фетхулах Гюлен, върху когото президентът Реджеп Ердоган хвърля вината за опита за преврат на 15 юли. Заповеди за задържане са издадени за още 28 представители на медиите. 11 от тях са в чужбина. Ердоган прие лидерите на опозиционните парламентарни партии, без тази на кюрдите, за да им благодари за подкрепата срещу неуспелия опит за преврат.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:16, 25.07.2016 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
По света

Заповеди за арест на 42-ма журналисти бяха издадени в Турция в рамките на масираната чистка в обществото на поддръжници на обявения за враг номер едно на държавата Фетуллах Гюлен.

Днес бяха задържани и 31 преподаватели от Истанбулския университет. А президентът Реджеп Ердоган прие лидерите на опозиционните парламентарни партии, без тази на кюрдите, за да им благодари за подкрепата срещу неуспелия опит за преврат.

Сред обвинените за връзки с Фетхуллах Гюлен журналисти е 72-годишната Назлъ Ълъджак. Тя е бивш депутат от забранената през 2001 година ислямистка Партия на добродетелта. Преди 3 години Ълъджак бе уволнена от проправителствения вестник "Сабах" заради обвинения към министри от правителството на Ердоган в корупция. Властите не са открили Ълъджак в дома й в Истанбул, търсят я в курортния град Бодрум на Егейско море.

На зазоряване днес полицейски командоси щурмуваха щаба на военните училища в Истанбул и арестуваха 40 офицери за съпричастност към провалилия се метеж. Задържани са и 31 преподаватели от Истанбулския университет. Готвят се серия от уволнения в турското външно министерство, включително на посланици. 211 души бяха отстранени от работа в националния авиопревозвач "Търкиш еърлайнс".

След снощния грандиозен митинг на площад "Таксим" в Истанбул, на който опозицията и управляващите се врекоха заедно да се борят за демокрацията в Турция, президентът Реджеп Ердоган прие днес в Белия дворец в Анкара лидерите на Народнорепубликанската и на Партията на националистическото действие - Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели. На аудиенцията знаково отсъстваше представител на кюрдската Демократична партия на народите.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди Анкара, че не е в позиция да се надява на скорошно членство в Европейския съюз.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: С Турция сме в преговорен процес. Ще обсъждаме, ако стигнем до там, и главата за правосъдието и свободата на словото. Мисля, че тези преговори биха били плодотворни. Но ако Турция възстанови смъртното наказание, Евросъюзът ще спре процеса на присъединяването й. Защото страна със смъртна присъда в законовия си арсенал няма място в съюза.

Това изказване предизвика гневна реакция от турския външен министър Мевлют Чавушоглу:

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: В Евросъюза чиновниците могат да си обменят мисли за смъртното наказание, но да заплашват Турция е контрапродуктивно. Юнкер не е шефът на Турция. Съвсем различно се държа докато обсъждаше с нас споразуменията за мигрантите и за визовата либерализация. Вижте какво говори, след като подписахме. Изказването му е популистко.

Чавушоглу благодари на руския президент Владимир Путин за безусловната подкрепа, каквато Турция не получила от други страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успех за България на международна олимпиада по биология
Успех за България на международна олимпиада по биология
По-скъпи плодове на борсите в Благоевградско
По-скъпи плодове на борсите в Благоевградско