Турция започна сухопътна военна операция в Сирия. Това съобщи премиерът на Югоизточната ни съседка, Реджеп Ердоган. Операцията се провежда в контролирания от кюрдски сили анклав Африн. Турски официални представители заявиха, че Анкара е обсъдила военната операция със Съединените щати и Русия.

Марина: Москва обяви загриженост и предислоцира военните си от региона

Турските власти определят навлизането на военни в Сирия като антитерористична операция. Кюрдските милиции контролират региона от 2012 година насам. Действията на Анкара бяха приети негативно от правителството на Башар Асад, което обяви, че ако на територията на Сирия навлязат в турски военни самолети, те ще бъдат свалени.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Ще изчистим коридора, в който навлизаме стъпка по стъпка, като започнем от запад. Операция Африн де-факто започна. Следващата цел ще бъде районът на Манбидж. Обещанията, които ни дадоха във връзка с Манбидж, не бяха спазени, така че никой не може да възрази, ако ние направим това, което е необходимо."

Ердоган отново критикува американската подкрепа за сирийските кюрди от Партията на демократичния съюз и Силите за защита на народа. По неговите думи, Западът трябва да осъзнае, че Турция е съюзник, "с който трябва да се съобразява и да сътрудничи в региона".

Анкара смята Силите за защита на народа за групировка, свързана с незаконната в Турция Кюрдска работническа партия. Турският министър на отбраната Нуреттин Джаникли каза вчера, че турската офанзива в Африн на практика е започнала, имайки предвид турския артилерийски обстрел на района.

© БТА