НОВИНИ

​Турция е спестила до 186 милиона евро от запазването на лятното часово време

Турция е спестила над милион и триста хиляди мегаватчаса електроенергия от запазването на лятното часово време през цялата година. Това показват изчисления на Техническия университет в Истанбул, представени на турското министерство на енергетиката, съобщава информационният сайт "Ен сон хабер".

bnt avatar logo
от БТА
10:33, 18.10.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
​турция спестила 186 милиона евро запазването лятното часово време

Специалистите обясняват това с факта, че когато се прилага лятното часово време и през зимните месеци, се смрачава по-късно, а така се пести електричество. Целогодишното прилагане на лятното часово време е спестило на Турция между 540 и 802 милиона турски лири (между 125 и 186 милиона евро), както и необходимостта от инвестиции на стойност два милиарда долара за строежа на електроцентрали, които да компенсират повишеното потребление на електрическа енергия, се посочва още в доклада.

Севернокипърската турска република (СКТР), призната единствено от Анкара, междувременно се отказа от тази практика и на 29 октомври ще премести с един час назад часовниците съгласно решение на кипърското турско правителство, съобщи телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

През септември турският Държавен съвет - висшият административен съд в страната, спря изпълнението на решение на министерския съвет от март 2016 г. за запазване на лятното часово време през цялата година. Турското правителство обаче обяви, че възнамерява да продължи практиката чрез внасяне на законодателни промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Туск предлага двугодишна реформа за стабилизиране на ЕС
Доналд Туск предлага двугодишна реформа за стабилизиране на ЕС
Национална седмица на четенето се провежда в Кюстендил
Национална седмица на четенето се провежда в Кюстендил