НОВИНИ

Турция екстрадира петима македонци, опитали да се присъединят към ИД

Турция екстрадира вчера петима македонски граждани, арестувани за опит да се присъединят към терористичната организация Ислямска държава, се съобщава в изявление на македонското вътрешно министерство, цитирано от ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
09:01, 28.08.2016
Чете се за: 00:28 мин.
По света
турция екстрадира петима македонци опитали присъединят

Турската полиция, работила съвместно с македонските си колеги, арестува петима македонци на възраст от 1 до 24 години. Те бяха задържани в Истанбул преди две седмици. При операцията бяха заловени и още няколко души.

На екстрадираните са били предявени обвинения и те са в ареста, съобщава македонското вътрешно министерство. Законите на страната забраняват на гражданите й да се присъединяват към чужди армии и паравоенни групировки.

Миналата година в Македония бяха осъдени 11 души за опит да се присъединят към Ислямска държава, а срещу седем бяха повдигнати обвинения. Трима от тях все още са на свобода.

По данни на македонските власти 25 граждани на страната са загинали в боеве на страната на Ислямска държава, а около 50 други се бият за групировката в момента.

В бившата югославска република живее голямо предимно мюсюлманско малцинство от етнически албанци, които са една четвърт от 2-милионното население, припомня ДПА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп заяви, че американското общество не може да толерира насилието
Тръмп заяви, че американското общество не може да толерира насилието
Половината германци не искат Ангела Меркел повече да управлява
Половината германци не искат Ангела Меркел повече да управлява