Турция екстрадира вчера петима македонски граждани, арестувани за опит да се присъединят към терористичната организация Ислямска държава, се съобщава в изявление на македонското вътрешно министерство, цитирано от ДПА.

Турската полиция, работила съвместно с македонските си колеги, арестува петима македонци на възраст от 1 до 24 години. Те бяха задържани в Истанбул преди две седмици. При операцията бяха заловени и още няколко души.

На екстрадираните са били предявени обвинения и те са в ареста, съобщава македонското вътрешно министерство. Законите на страната забраняват на гражданите й да се присъединяват към чужди армии и паравоенни групировки.

Миналата година в Македония бяха осъдени 11 души за опит да се присъединят към Ислямска държава, а срещу седем бяха повдигнати обвинения. Трима от тях все още са на свобода.

По данни на македонските власти 25 граждани на страната са загинали в боеве на страната на Ислямска държава, а около 50 други се бият за групировката в момента.

В бившата югославска република живее голямо предимно мюсюлманско малцинство от етнически албанци, които са една четвърт от 2-милионното население, припомня ДПА.