Турция има аудозапис, който показва, че саудитският журналист Джамал Хашоги е бил убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Информацията е на агенция Ройтерс, която се позовава на свой източник.

Доказателството е било споделено с трети страни, сред които Кралството и САЩ, посочва още източникът. По-рано днес турски и саудитски представители инспектираха сградата на саудитското консулство. Огледът е част от общото разследване на смъртта на Хашоги, инициирано от Анкара и Риад. Хашоги - един от ярките критици на властта в Саудитска арабия, е в неизвестност от началото на октомври, след посещение на дипломатическата мисия в Истанбул.

Медиите тиражират информация, че той е бил убит по нареждане на Риад. Обвинения, които кралството категорично отрича. Случаят влоши сериозно отношенията на Саудитска Арабия с традиционно близки нейни съюзници. По нареждане на президента на САЩ Доналд Тръмп за Риад замина американският държавен секретар Майк Помпео, в опит да помогне за разрешаването на случая.