НОВИНИ

Турция иска разследване на бившия ни консул в Одрин

В Министерството на външните работи е получена официална нота от Турското посолство заради интервю на бившия ни консул в Одрин Георги Димов, в което коментира резултатите от референдума в Турция. Нотата не представлява искане за правна помощ, обявиха от МВнР.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Мартин Костов
17:15, 27.04.2017
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

В съобщение по-рано днес Турското посолство обяви, че Турция е направила официални постъпки пред българските власти с искане за правно разследване срещу бившия ни консул. От Министерството на правосъдието съобщиха за БНТ, че при тях също няма официално искане от турска страна за правна помощ. В Прокуратурата - също, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В съобщението, разпространено от Посолството на Турция до медиите, се посочва, че Турция е поискала от българските власти да започне правно разследване срещу Георги Димов. Посочва се, че Турция ще предприеме и други законови мерки срещу бившия консул в Одрин.

Като причина се изтъква интервю пред агенция "Фокус". Според посолството, Димов заявил, че "референдумът от 16 април е нелегитимен", "няма възможност за отстраняване на турския президент със законови средства" и "не съществуват други възможности освен гражданска война и преврат за сваляне от власт на турския президент".

Всъщност думите на Димов са по-различни.

Водещият пита бившия консул дали въпросът за легитимността на вота може да бъде отнесен към турски съдилища. Отговорът е: "истинската цел беше да се покаже на целия свят, че референдумът е легитимен. Е, видя се, че не е така".

На въпрос дали действията на опозицията могат да доведат до по-различни събития в Турция, Димов отговаря, че "няма никаква законова възможност Ердоган да бъде свален от власт. Остава единствено незаконната, а тя е само една и минава през гражданска война и преврат".

Димов допълва, че след референдума процедура по импийчмънт вече не важи за президента в Турция.

Самият Димов смята, че отговорите са извадени от контекста и че всъщност той обрисува позицията на опозиционните партии в Турция, според които референдумът е нелегитимен и оспорват законността му заради редица нарушения в изборния ден.

Георги Димов, бивш консул на България в Одрин - 07:09 - Аз не се лаская да казвам, че това са мои оригинални мисли. Аз всъщност пресъздавам отношението към референдума в Турция от 16 април и на опозицията в страната, и на половин Турция, която вече е тотално разделена и няма връщане назад.

Георги Димов заяви, че не се притеснява от действията на турското посолство.

Георги Димов, бивш консул на България в Одрин: Тази история ни дава повод да бъдем горди, че живеем в европейска държава, където можем спокойно да си изразим мнението, където няма преследване по политически причини, където няма гонения на журналисти, където няма тотална цензура.

В Министерството на правосъдието официално искане от турската страна за правна помощ няма. В прокуратурата - също, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. От Външно министерство отговориха, че искане за правна помощ от Турция за възбуждане на разследване срещу Георги Димов няма, но е постъпила нота от посолството, която засяга темата с цитираното интервю.

Димов не е единственият, срещу когото Турция предприема съдебни действия заради изразена позиция. В началото на тази седмица прокуратурата в Анкара образува разследване срещу бившия френски дипломат и политолог Филип Дефарж, който заяви по телевизията, че след референдума в Турция може да се очаква гражданска война и преврат, ако опозицията не намери законови възможности да свали президента Ердоган от власт.

През април 2016 г. след искане от турския президент Ердоган прокуратурата в Германия започна разследване и срещу сатирика Ян Бьомерман, който съчини хумористично стихотворение за турския президент. През октомври разследването беше спряно, а Парламентът отмени законов текст, разрешаващ съдебно преследване за обида на чужди лидери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ поиска и от Варна да върне акциите от Пловдивския панаир
ГЕРБ поиска и от Варна да върне акциите от Пловдивския панаир
Бездомно куче дреме в центъра на света
Бездомно куче дреме в "центъра на света"