НОВИНИ

Турция изготви „речник на тероризма“

Турското ведомство за обществен ред и сигурност изготви речник с обем 802 страници, който е концентриран върху различни конкретни терористични групировки.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:05, 16.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
турция изготви речник тероризма

Речникът съдържа подробна информация за десетки организации като фетхулалистката терористична организация (ФЕТО), поставената извън закона Републиканска партия за освобождение на народите-Фронт (РПОН-Ф), забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), Партията на сирийския кюрдски демократичен съюз(PYD) и неговото въоръжено крило, Националните отреди за защита (YPG).

Речникът се отнася до термини като "агент провокатор", "промиване на мозъци", "пета колона" и "национална алармена система". В наръчника също е включена информация за антиправителствените протести за парка Гези през лятото на 2013 г., терминът "демократична автономия", използван от кюрдските националистически групи, "тероризмът, използващ религията", и Дениз Гезмиш, ляв студентски лидер, екзекутиран през 1972 г. за опит за сваляне на конституционния ред.

Речникът отделя най-много място на ПКК и ФЕТО, отбелязвайки връзката на тази организация с живеещия в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоган, превърнал се в негов противник.

По отношение на "Ислямска държава" (ИД), в речника пише: "ДАЕШ (друго име за ИД) има икономическа мощ, използва социалните медии по ефективен начин и се обяви за държава халифат, което прави лесно за организацията да набира членове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водата от минералните чешми във Варна е качествена
Водата от минералните чешми във Варна е качествена
Кабелен оператор излъчва сигнала на БНТ с един час закъснение
Кабелен оператор излъчва сигнала на БНТ с един час закъснение