НОВИНИ

Турция: Камикадзетата са от Русия, Узбекистан и Киргизстан

Ясна е самоличността на тримата терористи, които нападнаха истанбулското летище "Ататюрк". Следствието все още не е разпространило официално подробности. Според събраните досега доказателства атентатът е извършено от "Ислямска държава", заяви турският вътрешен министър. Турската преса пише, че камикадзетата са дошли на летището с такси. Жертвите на нападението вече са 43. Турската полиция проведе мащабна антитерористична акция в Истанбул и Измир. Има арестувани. Вижте и още в прякото включване на пратеника ни в Турция Тоня Димитрова.

bnt avatar logo
от Автор: Емилия Запартова
17:30, 30.06.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Турската полиция обискира 16 жилища в няколко квартала на Истанбул и в Измир. На един от адресите са живели тримата нападатели от летище "Ататюрк". Открити са материали, свързни с "Ислямска държава ". Деветима от арестуваните са обвинени във финансиране и вербуване в полза на джихадистката организация.

Снимки на тримата атентатори бяха разпространени от турската преса. И тримата са били с якета, въпреки жегата, което е предизвикало съмнения и охраната е повикала полиция. Един от предполагаемите извършители е бил спрян от полицай за проверка, но терористът го застрелва, показва запис от охранителна камера.

По-рано вестник "Йени шафак" съобщи, че един от камикадзетата е от Дагестан, руска република, граничеща с Чечня. Според изданието организаторът на атаката се казва Ахмед Чатаев, обучаващ рускоговорящи бойци на "Ислямска държава", фигуриращ в забранителен списък на ООН. "Хюриет" назовава един от терористите като чеченецът Ахмед Вадинов, дошъл в Турция от Рака, сирийският бастион на радикалните сунити.

Ердоган Дженгиз, собственик на магазин в Истанбул: "Всички знаят, че в атаките са замесени чужди сили. Докато сме единни, силно вярвам, че нашето правителство ще надделее".

Турската опозиционна Народнорепубликанска партия обвини управляващите, че отказват парламентарно разследване на тройното нападение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военен лекар от Тунис-жертва на атентата в Истанбул
Военен лекар от Тунис-жертва на атентата в Истанбул
Цял клас напуска 19 СОУ заради проблеми с ръководството
Цял клас напуска 19 СОУ заради проблеми с ръководството