НОВИНИ

Турция критикува Нетаняху за обещанието да анексира селища от Западния бряг

Турция разкритикува изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обеща анексира селищата в Западния бряг, ако бъде преизбран за пореден път на предстоящите парламентарни избори.

турция критикува нетаняху обещанието анексира селища западния бряг
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 07.04.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън написа в Туитър, че Нетаняху използва изборите като възможност, за да узакони окупацията.

С неговата позиция е съгласен и външният министър Мевлют Чавушоглу, който обвинява израелския премиер, че с войнствената си риторика се опитва да привлече повече гласове.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик подчерта, че намеренията на Нетаняху нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и пренебрегват международното право.

По-рано в предизборно телевизионно интервю израелският премиер обеща да анексира еврейските селища в окупираните палестински територии на Западния бряг на река Йордан. Той заяви, че няма да дели Йерусалим и ще се погрижи Израел да запази контрола над земите на запад от река Йордан.

Палестинците от своя страна настояват Израел да върне целия Западен бряг, заедно с Източен Йерусалим, за да създадат там и в Ивицата Газа собствена независима държава.

За разлика от Голанските възвишения и Източен Йерусалим, които бяха превзети през 1967 г. и по-късно анексирани, Израел все още не е разширил суверенитета си към селищата на Западния бряг, където живеят стотици хиляди еврейски граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В #Eвропа: Португалското чудо - най-дългият мост в Европа
В #Eвропа: Португалското чудо - най-дългият мост в Европа
Меган Маркъл изненадващо се отказа от услугите на кралските лекари
Меган Маркъл изненадващо се отказа от услугите на кралските лекари