Турция разкритикува изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който обеща анексира селищата в Западния бряг, ако бъде преизбран за пореден път на предстоящите парламентарни избори.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън написа в Туитър, че Нетаняху използва изборите като възможност, за да узакони окупацията.

С неговата позиция е съгласен и външният министър Мевлют Чавушоглу, който обвинява израелския премиер, че с войнствената си риторика се опитва да привлече повече гласове.

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик подчерта, че намеренията на Нетаняху нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и пренебрегват международното право.

По-рано в предизборно телевизионно интервю израелският премиер обеща да анексира еврейските селища в окупираните палестински територии на Западния бряг на река Йордан. Той заяви, че няма да дели Йерусалим и ще се погрижи Израел да запази контрола над земите на запад от река Йордан.

Палестинците от своя страна настояват Израел да върне целия Западен бряг, заедно с Източен Йерусалим, за да създадат там и в Ивицата Газа собствена независима държава.

За разлика от Голанските възвишения и Източен Йерусалим, които бяха превзети през 1967 г. и по-късно анексирани, Израел все още не е разширил суверенитета си към селищата на Западния бряг, където живеят стотици хиляди еврейски граждани.

Нетаняху обеща да анексира части от Западния бряг, ако спечели изборите

Нетаняху обеща да анексира части от Западния бряг, ако спечели изборите

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да анексира селища в окупирания Западен бряг, ако спечели нов мандат след изборите.