НОВИНИ

Турция настоява да се включи в освобождаването на Мосул

Иракските сили за сигурност започнаха тази нощ дългоочакваната офанзива за освобождаване на втория по големина град в страната - Мосул, от "Ислямска държава". Турция настоява да се включи в операцията, за да не допусне шиитска доминация в района. А хуманитарните организации предвещаха огромна бежанска вълна, с която предупредиха, че трудно биха се справили.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:36, 17.10.2016
Чете се за: 01:17 мин.
По света

Офанзивата се подготвяше усилено от месеци. Мосул е своеобразна крепост на терористите от "Ислямска държава" от юли 2014 година и именно там главатарят на ислямистите Абубакър ал Багдади провъзгласи т.нар. халифат в Ирак и Сирия.

Иракският премиер Хайдар ал Абади съобщи за началото на битката в телевизионно обръщение към нацията. Той обърна специално внимание на преобладаващото в Мосул сунитско население, че подпомаганите от съседен Иран шиитски военни формирования няма да бъдат допускани до военните действия.

Хайдар ал Абади, премиер-министър на Ирак: "Силите, които водят освободителната операция, са храбрата иракска армия със силите на полицията. И никой друг няма да влиза в Мосул, за да го освобождава. Те ви желаят само най-доброто и да ви бранят."

Шиитските бойци са обвинявани в безчинства при освобождаването по-рано на други два бастиона на ислямистите - Фалуджа и Рамади. Срещу евентуална тяхна доминация и в района на историческия и многоетнически Мосул твърдо се противопоставя и Турция.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "Вижте, операцията срещу Мосул е вече в ход. И какво ни казват? "Турция да не влиза в Мосул". Ей, как да не вляза в Мосул! Аз деля 350 километра граница с Ирак, и съм застрашен на тази граница. Ние ще участваме в операцията за Мосул и ще сме на масата за преговори след това. Невъзможно е да стоим настрана."

Плацдарм за офанзивата е военновъздушната база Ал Каяра, на около 80 километра южно от Мосул. Според очевидци правителствените сили, които наброяват около 30 000 души, днес са достигнали на 20-ина километра от града. Близо 4000 кюрдски бойци са превзели вече 9 села източно от Мосул. В базата Башика в същата посока има и около 2000 турски войници. Въздушна подкрепа оказва водената от Съединените щати международна коалиция. От Пентагона обаче смятат, че до евентуална победа ще минат седмици и дори месеци.

Хуманитарните организации предупредиха, че предстои истинско бедствие.

Кортни Леър, Норвежки бежански съвет: "Готвим се за огромна бежанска вълна от Мосул. През първите няколко седмици очакваме около 200 000 души, а през следващите месеци още 700 000. Хуманитарните организации отчаяно се опитват да бъдат подготвени, но толкова много хора наведнъж ще е огромно предизвикателство."

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците броят на бягащите от Мосул може да достигне дори милион и половина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям интерес към професията „Фермер“
Голям интерес към професията „Фермер“
Версията тероризъм се изключва при експлозията в химическия завод в Лудвигсхафен
Версията тероризъм се изключва при експлозията в химическия завод в Лудвигсхафен