НОВИНИ

Турция осъди признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае израелския суверенитет над Голанските възвишения предизвика гневни реакции от страна на Турция в понеделник.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:09, 26.03.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света
турция осъди признаването израелския суверенитет голанските възвишения
„Това злополучно решение, което представлява тежко нарушение на международното право, по-специално на Резолюция 497 (1981) на Съвета за сигурност на ООН, показва, че администрацията на САЩ продължава с опитите си да бъде част от проблема, а не част от решението в Близкия изток”, се казва в изявление на външното министерство.

Решението на Тръмп е "напълно невалидно" за Турция и за отговорните членове на международната общност, които отдават значение на териториалната цялост на Сирия и на всички страни в региона, се казва в изявлението.

То призовава международната общност да спазва основните принципи на Хартата на ООН и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН "вместо да дестабилизира региона с безсмислени опити да се оправдаят израелските актове срещу международното право".

По-рано в понеделник американският президент Доналд Тръмп подписа президентска прокламация, която официално признава високопланинските терени на границата със Сирия като израелска територия по време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия дом.

;

Турският външен министър Мевлет Чавушоглу заяви, че САЩ "отново пренебрегват международните закони, но това решение никога няма да легитимира анексирането на Израел".

По-късно, в южната провинция Анталия Чавушоглу каза, че подписът на Тръмп "е подарък за Нетаняху, който е в беда преди изборите".

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин каза, че решението "точно когато Израел бомбардира Газа, е проява на антимирен манталитет".

Израел превзе Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 година. Страната заема приблизително две трети от по-широките Голански възвишения като фактически резултат от конфликта. Държавата пристъпи към официално присъединяване на територията през 1981 г. - действие, единодушно отхвърлено тогава от Съвета за сигурност на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конър Макгрегър слага край на кариерата си
Конър Макгрегър слага край на кариерата си
Преди първо гласуване на пакета Мобилност: очакванията на нашите евродепутати
Преди първо гласуване на пакета "Мобилност": очакванията на нашите евродепутати