"Нова стъпка от Берлин в напрежението с Анкара" - Германия преустанови всички големи оръжейни експорти към Турция, пише в. "Хюриет" тази сутрин. Според вестника Германия нагнетява още повече тлеещото в последно време напрежение между двете страни.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви пред в. "Ханделсблат", че Берлин е прекъснал всички големи заявки на Турция за оръжеен експорт, въпреки че двете страни са съюзнички в НАТО. Той не уточни докога ще бъде в сила мярката.

"Хюриет" цитира и реакцията на турския министър за ЕС Йомер Челик, който предупреди, че "Турция пази Европа от тероризма". Коментирайки решението на Германия, Челик каза, че то "няма да навреди на Турция".

"Турция обаче пази границите на Европа", подчерта той.

"Меркел се уплаши и направи крачка назад", пише междувременно "Акшам". Вестникът визира реакцията на германския канцлер Ангела Меркел, която се противопостави вчера на пълна забрана на оръжейния експорт за Турция. Тя заяви, че такива продажби са вече ограничени, но Турция продължава да бъде ключов съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

Пред германската телевизия Ен Де Ер Меркел каза, че Германия ще взима решения за заявките за оръжие, като разглежда всеки случай поотделно. Тя посочи още, че не вижда причина за предупреждение до германците относно пътувания в Турция, но че Берлин ще остави отворени всички варианти.

"С-400 срещу ембаргото", пише в заглавие днес в. "Карар" като визира сделката на Турция с Русия за покупката на ракетни системи С-400 руско производство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи вчера, че Турция вече е платила депозит на Русия за покупка на системите С-400 въпреки възраженията на съюзниците й от НАТО. Той подчерта, че както Турция, така и Русия са решени да доведат до край процеса. Информацията беше потвърдена и от Кремъл.

"САЩ и Европа, които преживяват политическо напрежение с Турция, поставиха на масата картата на оръжейното ембраго", пише вестникът, като добавя, че Анкара е отговорила на удара от страна на съюзниците си с "московска маневра".