НОВИНИ

Турция отново поиска от САЩ да екстрадират Гюлен

Турция отново поиска от Съединените щати да екстрадират ислямския духовник, когото Анкара смята за организатор на опита за преврат. Турският правосъден министър Бекир Боздаг предупреди за риск в отношенията с Вашингтон, ако САЩ не предадат Фетуллах Гюлен.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:28, 28.10.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Ден след като се срещна с американския си колега Лорета Линч, турският правосъден министър Бекир Боздаг отново настоя Съединените щати да екстрадират ислямския духовник. Боздаг нарече Гюлен терорист.

Бекир Боздаг - министър на правосъдието на Турция: Каквото означава Осама бин Ладен за САЩ и за американския народ, същото означава Фетхуллах Гюлен за Турция и турския народ

Съединените щати настояват Турция да им представи достатъчно доказателства за участието на Гюлен в опита за преврат. Според Бекир Боздаг, Анкара е изпратила във Вашингтон предостатъчно данни, включително и признания на обвинени за участие в преврата, които твърдят, че са действали по заповед на Фетуллах Гюлен.

Бекир Боздаг - министър на правосъдието на Турция: Само си представете, че има опит за покушение срещу президента Обама и неговото семейство, или пък Белия дом и цивилните са бомбардирани, по улиците се движат танкове, стреля се по хора. 241 американски мирни граждани са убити и около 3 хиляди - ранени. Само си представете такъв сценарий.

Боздаг обясни, че Турция не иска САЩ да предадат Гюлен, заобикаляйки собствената им съдена система.Но според турския правосъден министър Гюлен може да се опита да избяга от Съединените щати.

Бекир Боздаг - министър на правосъдието на Турция: Разбира се, ако процесът се проточи и или ако стане грешка в този процес, това ще бъде голям удар за отношенията между Турция и Съединените щати.

По думите на Бекир Боздаг, антиамериканските настроения в Турция се засилват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата дама на САЩ на митинг заедно с Хилари Клинтън
Първата дама на САЩ на митинг заедно с Хилари Клинтън
КНСБ: Дефицитът през 2017 г. ще бъде увеличен
КНСБ: Дефицитът през 2017 г. ще бъде увеличен