НОВИНИ

Турция постави ултиматум на сирийските кюрди

Турция постави ултиматум на сирийските кюрди - да се изтеглят или танковете ще навлязат още по-навътре в Северна Сирия. Вчера Турция започна сухопътна операция "Щитът на Ефрат". След като беше превзет град Джараблус, започна "прочистване" на граничния район от джихадисти и кюрдски бунтовници. На сирийска територия навлязоха още танкове и военна техника.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:12, 25.08.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Сраженията около Джараблус - последният бастион на "Ислямска държава" по 800 км турско-сирийска граница продължават. Видео в социалните мрежи показва съвместните действия на сирийските бунтовници и турските военни.

"Тази сграда е използвана за съд от "Ислямска държава". Измъчвали са хора, убивали са ги, след незаконни процеси. Изгубих свои роднини".

По думите на министъра на отбраната на Турция - Фикри Ъшък, основната задача на офанзивата е да обезопаси турската граница и да гарантира, че сирийските кюрди няма да завземат освободената вече територия. Именно те получиха ултиматум да се изтеглят на изток от река Ефрат до седмица, иначе сухопътната операция в северна Сирия ще продължи, предупреди Анкара. Една от основните причини за това е и страхът на Турция от вътрешен сепаратизъм.

Ще останем в Сирия докато Свободната сирийска армия не установи пълен контрол над района, каза още Фикри Ъшък. "Щитът на Ефрат" - както се нарича операцията, се провежда с подкрепа по въздуха от страна на коалицията, водена от САЩ. Москва изрази опасения, че това ще задълбочи и без това тежкия конфликт в региона. А Дамаск заяви, че приема нахлуването като пряка заплаха за суверенитета си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна фестивалът Любовта е лудост
Започна фестивалът "Любовта е лудост"
Патриарх Неофит изпрати съболезнователна телеграма до италианския президент
Патриарх Неофит изпрати съболезнователна телеграма до италианския президент