На петия ден от военната операция "Извор на мира" Турция вече контролира два стратегически града от сирийската страна на южната си граница. Турският президент Реджеп Ердоган обяви предстоящо разгръщане на силите и на изток, и на запад в контролираните от кюрди територии в Сирия. Той нарече съобщенията за избягали затворници от Ислямска държава в резултат на турската офанзива - дезинформация, която има за цел да провокира САЩ и други западни страни.

Тал Абияд и Рас ал Айн са вече в ръцете на турските сили. Под техен контрол е и успоредната на границата магистрала, до която Анкара възнамерява да се разпростира зоната ѝ за сигурност. Президентът Реджеп Ердоган обяви следващите цели на офанзивата срещу кюрдите в Сирия.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Разделяме по средата 480-километровия коридор на терора. Операцията ще стигне до Хасака на изток и до Айн ал Араб - на запад. Ще навлезем в дълбочина 30-35 километра.
© БГНЕС

Айн ал Араб е арабското име на кюрдския град Кобане, а Хасака е доста по на юг от т.нар. зона за сигурност, която Ердоган възнамерява да засели със стотици хиляди сирийски бежанци. Кюрдските сили предупредиха за нова джихадистка заплаха. По тяхна информация близо 800 души са избягали от лагер за семейства на терористи от "Ислямска държава" край селището Айн Иса. Една пета от общо 10 000 затворници джихадисти в контролираните от кюрдите територии са от европейски държави, които са притеснени от евентуалното им завръщане. В телефонен разговор германският канцлер Ангела Меркел е настояла Ердоган незабавно да прекрати офанзивата срещу кюрдите. Той обаче е непреклонен.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Да не би да сте приели тези терористи в НАТО, а аз да не съм разбрал!

Пентагонът официално обяви днес, че близо 1000 американски войници се изтеглят от Северна Сирия. Вашингтон има и информация, че кюрдите търсят съюз с подкрепяните от Русия власти в Дамаск срещу Турция.