Турция продължава да се стреми към стратегическата си цел да бъде пълноправен член на Европейския съюз, каза президентът Реджеп Ердоган на заседание на Групата за реформи, в присъствието на министрите на правосъдието, финансите, външните работи и вътрешните работи.

Реджеп Ердоган отбеляза, че са изминали 20 години от официалното обявяване на Турция за кандидат за член на ЕС в Хелзинки и призова да бъде възстановен "духът от Хелзинки".

Турция подаде молба за членство в ЕС през 1987 г., а разговорите за присъединяване започнаха през 2005 г. Две години след това процеса спря поради протести на Кипър заради разделянето на острова и недоволство в Германия и Франция.

Процесът на либерализация на визовия режим за турски граждани, който започна през 2013 г. също не беше завършен, въпреки че през март 2016 г. Анкара и ЕС подписаха споразумение за спиране на имигрантския поток от Турция срещу "ускоряване на въвеждането на либерализиране на визовия режим". Това така и не се случи след опита за преврат през лятото на 2016 г. и последвалото извънредно положение в Турция.

Турският президент критикува държавите в ЕС за отношението им към турските притеснения за националната сигурност:

Реджеп Таип Ердоган, президент на Турция: От защитата на терористи, които избягаха от нашата страна, до предоставянето на убежище на членове Фетуллаховата терористична организация (FETÖ), които организираха преврата от 15 юли, те направиха неща, които са в разрез с духа на алианса.
След среща Путин - Ердоган: Русия и Турция задълбочават сътрудничеството си

След среща Путин - Ердоган: Русия и Турция задълбочават сътрудничеството си

Реализирането на сделката за доставка на руски зенитно-ракетни комплекси "Триумф" за Турция е приоритет и за Москва, и за Анкара. Това заяви президент...