Турски сухопътни войски навлязоха на сирийска територия. Те атакуват позиции на кюрдите. Според турския президент Реджеп Ердоган операция "Маслинова клонка" ще приключи съвсем скоро. Каква всъщност е целта на Анкара и кои са основните засегнати страни в конфликта? Отговорът на тези и други въпроси потърсихме от арабиста Владимир Чуков.

Турски танкове навлязоха в сирийския град Африн. Те оказват подкрепа на бунтовниците от Сирийската свободна армия срещу кюрдски формирования. Военната операция е под кодово име "Маслинова клонка". Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, заяви че целта на операцията е да се установи "зона за сигурност" от 30 километра навътре в територията на Сирия. Според арабиста Владимир Чуков съществува реална възможност сирийското правителство да се намеси в конфликта на страната на кюрдите.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Излезе много интересна информация, че кюрдите в Африн водят тайни преговори с Дамаск, по силата, на които са готови да допуснат сирийски правителствени войски в Африн. Ако това се случи наистина, ще промени сериозно ситуацията."

Анкара обяви, че операцията ще приключи скоро, но това също остава въпрос, предвид етническия състав на населението в анклава Африн.

Проф. Владимир Чуков, арабист: Афрейн е изцяло кюрдски град. Преброяването 2011 година, Афрейн беше около половин милион. Сега е над 1 милион. Досещате се, че с толкова компактна кюрдска маса ще бъде много трудно на милициите или т.нар. сирийска свободна армия, която се движи с турската армия, да установят такъв модел на управление, че населението да бъде послушно."

Сирийското правителство осъди нападението на Турция. Дамаск обяви, че Анкара подкрепя терористи.

Турски самолети са бомбардирали позиции на сирийските кюрдски Сили

Турски самолети са бомбардирали позиции на сирийските кюрдски Сили

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че Турция е започнала въздушна офанзива в района на град Африн, Северозападна Сирия, съобщи Асошиейтед прес....