НОВИНИ

Турция се включва в битката за Мосул

16 турски самолета ще участват в офанзивата срещу "Ислямска държава" заедно с международната коалиция. Съединените щати очакват джихадистите да използват химическо оръжие, въпреки че техническите възможности на екстремистите са ограничени, заяви американски представител. Смята се, че в Мосул има около 700 000 цивилни. Вашингтон обвини "Ислямска държава", че ги използва за жив щит.

турция включва битката мосул
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 19.10.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Иракската армия напредва към Мосул. Според командир на дивизия няколко села са освободени от джихадистите. Днес е третият ден от офанзивата за втория по големина иракски град, който е в ръцете на "Ислямска държава".

Касем Джасем, иракска правителствена армия: "Прочистихме селата пред нас и обсадихме Хамдание. Ситуацията е оптимистична, духът на войниците е висок".

Според изявление на международната коалиция, освободени са 10 села. Друг командваш от правителствените сили опроверга пред Би Би Си новината, че град Карадош също е бил освободен. Карадош е най-големият християнски град, в района на Мосул.

Иракските правителствени сили напредват от юг, а кюрдските им съюзници наближават града откъм изток.

Ахмед Хусейн, иракски правителствени сили: "Не срещнахме много съпротива, но оставят много експлозиви по пътя си. Инженерите ги отстраняват".

Смята се, че в Мосул има около 5 000 бойци на "Ислямска държава". Сред тях са най-добре обучените, твърди американски източник. Никой не се ангажира да каже с точност колко ще продължи операцията срещу тях. Иракският премиер заяви, че армията не стреля безразборно и че вече има безопасни коридори за излизане от Мосул, които местното население може да използва.

Ираксите власти обсъдиха в Брюксел военната кампания и бъдещите предизвикателства.

Ибрахим Ал Джафари, външен министър на Ирак: "Ирак се бие не само, за да защити себе си, но също и да защити всички страни в света. Ние защитаваме демокрацията".

Битката за Мосул е от ключово значение. Градът е пет пъти по-голям от който и да е друг град, превзет от "Ислямска държава".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мигранти се сбиха в центъра за бежанци в Харманли
Мигранти се сбиха в центъра за бежанци в Харманли
Русия обвини белгийската авиация в убийството на 6-ма цивилни в района на Алепо
Русия обвини белгийската авиация в убийството на 6-ма цивилни в района на Алепо