НОВИНИ

Турция ще иска да екстрадираме лице, свързано с Фетхуллах Гюлен

Турция ще изпрати делегация в България, за да изиска екстрадиция на лице, заподозряно във връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на митинг. От Министерството на правосъдието у нас съобщиха, че през март съдът е отказал да предаде опозиционера Абдулах Бююк. А след опита за преврат - от Турция не е постъпвало искане за екстрадиция. Имало е обаче искане за преразглеждане на случая с Бююк, стана ясно от позиция на прокуратурата.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:49, 01.08.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Турският дипломат номер едно направи изявление на площада в Анталия, където участва заедно с хиляди граждани в голям митинг в защита на демокрацията, предаван директно от турски телевизии.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Гледате по телевизията, че някои от престъпниците, които отидоха в Мармарис и се опитаха да убият президента Ердоган, сега се опитват да избягат, но няма да успеят. Нашите военни, полицията и гражданите ги търсиха. Тези предатели се опитаха да избягат в Гърция, но не стана. Миналата седмица заявихме, че всички, които са избягали зад граница, ще бъдат върнати. Сега изпращаме делегация в България. Там има предател и ние ще го върнем обратно".

Преди това в друго интервю Чавушоглу бе посочил, че властите разполагат с информация, че турски гражданин на име Абдула, тясно свързан със структурите на Фетхуллах Гюлен, е избягал в България и се намира там.

От началото на годината е имало 4 искания за екстрадиция от Република Турция до страната ни, съобщиха от правосъдното министерство. Всички са отпреди опита за преврат. Само едно е било заради предполагаеми връзки с терористични организации - за бизнесмена Абдулах Бююк.

Екатерина Захариева, министър на правосъдието: "От 28 юни досега няма искане за екстрадиция от Турция, на който и да бе неин гражданин. При предишни искания съвпада малко име, четох в медиите, но официално няма. Мисля, че Абдулах беше. Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице края на март - Апелативният съд в София е отказал екстрадиция.
;

Искането за Бююк е дошло на 15 февруари от Анадолската главна републиканска прокуратура - заради разследване за създаване и управляване на терористична организация и пране на пари. Магистратите на 2 инстанции отхвърлят искането, като преценяват, че то е политически мотивирано и има за цел преследване заради политически убеждения.

Екатерина Захариева: "Изпълнителната власт не е страна в това производство. Министерството на правосъдието просто проверява чисто формално дали са налични lвсички документи и процедурите дали са спазени - препраща на прокуратурата, която сезира компетентния български съд.

След опита за преврат Турция е поискала преразглеждане на случая с Бююк, съобщиха от прокуратурата. Оттам уточняват, че това е процесуално недопустимо, защото има влязъл в сила съдебен акт. И за да бъде разгледане ново искане за екстрадиция то трябва да съдържа различни факти и основания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емблематичният мюзикъл Котките отново на Бродуей
Емблематичният мюзикъл "Котките" отново на Бродуей
Фенове пишат химна на футболния „Дунав“
Фенове пишат химна на футболния „Дунав“