НОВИНИ

Турция ще сътрудничи на България за гарантиране на енергийната сигурност

"Република Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с Република България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки". Това каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на еднодневното си посещение в страната. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Турция ще сътрудничи на България за гарантиране на енергийната сигурност
bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 06.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Министър Албайрак е поздравил домакините си по случай днешния празник - Съединението на България.

Обсъдено е било задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Двете страни са се договорили за реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита.

"България и Турция са стратегически партньори - през двете страни преминават естествените потоци на природния газ", е отбелязал премиерът Бойко Борисов.

Българската страна е запознала турската с реализацията на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център "Балкан", който трябва да бъде осъществен при условията на европейското законодателство. В рамките на предпроектното проучване ще бъдат разгледани всички входно-изходни точки за доставки на природен газ, включително и входна точка Турция, е било посочено по време на срещата.

Министър Теменужка Петкова е припомнила, че продължава модернизацията и разширението на българската газопреносна мрежа. Това ще позволи увеличаване на капацитета за транзит от България за Турция, ще има възможност и за реверсивни доставки към страната ни. Отбелязано е било и стратегическото значение на междусистемата газова връзка Турция-България, по която двете страни ще продължат да работят.

От турска страна е бил проявен интерес и за проучване на възможностите за изграждане на допълнителни електропреносни линии, които да осигурят увеличаване на капацитета на износ на електроенергия от България към Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна чества Съединението на България
Варна чества Съединението на България
Григор Димитров у дома (СНИМКИ)
Григор Димитров у дома (СНИМКИ)