НОВИНИ

Повишени мерки за сигурност в Анкара след атентата

Турската армия е бомбардирала контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия. Това съобщава Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Нападението е започнало през нощта. В турския град Диарбекир двама войници и един полицай са били убити при нападение на кюрдски бунтовници.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:34, 19.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

17 са вече задържаните заподозрени във връзка с атентата в сряда. В хода на разследването местните медии започнаха да допълват и информация за атентатора на самоубийственото нападение с кола-бомба. Твърди се, че 28-годишният Салих Наджар е влязал в Турция като бежанец от Северна Сирия през 2014 г. В Диарбекир, където са съсредоточени сраженията с кюрдските сепаратисти и днес е в ход операция, при която има нови три жертви от страна на турските сили за сигурност. Открит е и камион с 500 кг експлозиви.

Днес премиерът Ахмет Давутуглу положи цветя на мястото на експлозията. Това стана по едно и също време, но като отделно събитие с друга церемония, която събра заедно посланиците в Турция на ЕС и на редица западни държави. Те се събраха за да почетат паметта на загиналите 28 души. На мястото на експлозията беше и българският посланик Надежда Нейнски.

Надежда Нейнски - посланик на България в Турция:
"За мен това е много голяма провокация към турската държава, към турските власти и може би затова реакцията е толкова остра. Взривът ме завари на връщане с наши изселници в Одрин, но навсякъде по пътя се говореше за атентата и хората бяха много възбудени".

Вчера турските власти посочиха сирийските кюрди като отговорни за нападението, а днес местните медии съобщават, че военното крило на сирийската кюрдска партия "Силите за защита на народа" е обявила война на Турция. В интернет се появи и видеозапис на мъж, за който се твърди, че е кюрдски боец. Той отправя призив към всички хора да се присъединят и да извършват терористични атаки срещу Турция. Действията на Анкара срещу сирийските кюрди водят до обтягане на отношенията със Запада. За Анкара тези кюрди са терористи, точно и както Кюрдската работническа партия в Турция. Докато за Запада кюрдите в Сирия са ключови съюзници в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава". Едно е сигурно - атентатът от 17 февруари ще доведе до втвърдяване на политиката и действиятана Турция в Северна Сирия, а това поставя сериозно под въпрос прилагането на постигнатото от САЩ и Русия споразумение за примирие в Сирия, което трябва да започне от днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотална е блокадата на българо-гръцката граница
Тотална е блокадата на българо-гръцката граница
Рядко изображение на Левски като светец в селски храм
Рядко изображение на Левски като светец в селски храм