НОВИНИ

Турция спира двустранното споразумение за реадмисия с Гърция

Турция заплаши да отмени споразумението с Евросъюза за реадмисия на мигранти, преминали в Гърция. Така Анкара реагира на гръцко съдебно решение срещу екстрадиране на осем турски военни, избягали след опита за преврат. Брюксел изрази увереност, че споразумението ще продължи да се спазва.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 27.01.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

"Решението осемте турски военни да не бъдат екстрадирани е не правно, а политическо", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той нарече бегълците "предатели". Те са трима майори, трима капитани и двама старшини, които преминаха в Гърция с хеликоптер след опита за преврат през юли. Турската страна твърди, че имат значителна роля в заговора и са свързани с група, планирала да убие президента Ердоган в нощта на неуспелия метеж. Гръцкото правосъдие отказа екстрадиция с аргумента, че в родината си може да не получат справедлив процес.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: "Това ще засегне нашите отношения. Подписали сме споразумение за мигрантите, включително за реадмисия с Гърция. Преценяваме евентуални наши ходове, включително отмяна на споразумението с Гърция. Не можем да гледаме положително на страна, която приютява терористи и превратаджии."

Анкара е поискала Гърция да съди отново осемте турски военни и е депозирала ново искане за екстрадиране, предава Анадолската агенция. Съгласно споразумението с Евросъюза, което влезе в сила през март, Турция приема обратно мигранти, влезли през нейна територия в Гърция, ако те не са кандидатствали за убежище или искането им е отхвърлено. Сегашната криза е пореден епизод в сложните гръцко-турски отношения, белязани от териториални спорове и претенции около разделения остров Кипър. Заради тези противоречия двете страни - съюзнички в НАТО стигнаха на прага на война през 1996, отбелязват наблюдатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почетоха с флашмоб жертвите от Холокоста
Почетоха с флашмоб жертвите от Холокоста
Кметът на Елин Пелин остава на поста си
Кметът на Елин Пелин остава на поста си