НОВИНИ

Турция стартира операцията в Северна Сирия

Турция започна военна офанзива в Северна Сирия. Самолети са нанесли удари в райони, контролирани от Кюрдските военни подразделения. "Целта ни е да унищожим терористичния коридор, който се опитват да създадат по нашите южни граници", написа в "Туитър" турският президент Реджеп Ердоган. Кюрдските сили за самоотбрана съобщават за първи цивилни жертви.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:49, 09.10.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Началото беше дадено от от няколко самолета F-16. За операцията, наречена "Извор на мира", съобщи турският държавен глава в Туитър:

"Турските въоръжени сили започнаха "Операция Извор на мира", заедно със Сирийската национална армия в северна Сирия, срещу Кюрдската работническа партия/Силите за народна защита и терористи от "Ислямска държава". Мисията ни е да предотвратим създаването на терористичен коридор през нашата южна граница, и да осигурим мир в района."

;

Според Ердоган офанзивата цели и запазването на териториалната цялост на Сирия. В ударите участва и артилерия. По данни на прокюрдските сирийски демократични сили, турските самолети атакуват цивилни зони, докато турски медии твърдят, че става дума за "терористични обекти". Целта на операцията, която се подготвя от началото на октомври, е да създаде зона за сигурност с дълбочина 32 километра и дължина 480, колкото е границата между Тuрция и Сирия. Анкара планира да пресели там два от общо 3,6 милиона сирийски бежанци на нейна територия.

Преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп започна изтеглянето на американски военни от североизточна Сирия. Днес той заяви, че поддържането на кюрдските военни подразделения, които Вашингтон традиционно подкрепя, излиза твърде скъпо на САЩ.

Москва изрази готовност да съдейства за начало на диалог между сирийските кюрди и официален Дамаск. А председателят на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер призова Турция да прекрати военните действия в Сирия.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 400 температурни рекорда са регистрирани това лято
Около 400 температурни рекорда са регистрирани това лято
Мъртва риба беше открита на брега на река Струма
Мъртва риба беше открита на брега на река Струма