НОВИНИ

Турция в спиралата на дипломатически скандали с европейски държави

Турция попадна в спиралата на дипломатически скандали с няколко европейски държави заради кампанията за референдум за президентска република. Този път холандските власти оттеглиха разрешението за кацане на самолета на турския външен министър, който се готвеше да говори на митинг в Ротердам. Преди това забрана за митинги издадоха Германия, Австрия и Швейцария. Турският президент отново реагира остро и след Германия, обвини и Холандия в нацизъм и фашизъм.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:53, 11.03.2017
Чете се за: 01:23 мин.
По света

В Холандия живеят около 400 хиляди души от турски произход, а целта на Анкара е да си гарантира подкрепата на турската диаспора преди референдума на 16 април за президентска република, който ще даде на Ердоган много по-големи правомощия. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу трябваше днес да пристигне в Ротердам, но Холандия отказа разрешение за кацане на самолета му от съображения за спазване на обществения ред.

Още тази сутрин турският първи дипломат заплаши с тежки икономически и политически санкции срещу Холандия, а холандският премиер Марк Рюте заяви, че подобни заплахи правят невъзможно търсенето на разумно решение. След забраната реакцията на Анкара не закъсня. Холандският шарже д'афер беше привикан в министерството на външните работи, а на митинг в Истанбул Ердоган заяви - Нека да видим как сега техните самолети ще кацат тук.

Реджеп Тайип Ердоган - президент на Турция: "Те не разбират нищо от политика и международна дипломация. Много са нервни и страхливи. Те са нацистки останки, фашисти."

Марк Рюте - премиер на Холандия: "Това е налудничава забележка, разбира се. Разбирам, че са гневни, но тази реплика е неуместна. Беше много трудно да постигнем споразумение с Турция. Тази сутрин по телевизията Мевлют Чавушоглу заплаши със санкции и разбира се никога не бихме могли да преговаряме с турците при такива заплахи."

Скандалът между Турция и Холандия избухва само дни преди парламентарните избори. По-рано тази седмица крайнодесният лидер Геерт Вилдерс, който набра голяма популярност, направи една от редките си публични появи на митинг пред турското посолство в Хага с банер, който гласеше: "Стойте настрана! Това е нашата страна!"

Преди Холандия първо Германия беше обвинена в нацистки практики, а тази седмица австрийските власти наложиха забрана за турски митинги в четири града, изява в Швейцария също беше отменена.

Волфганг Соботка - министър на вътрешните работи на Австрия /07.03.2017 г./: "Не ни трябват чуждестранни проблеми в Австрия, проблеми, които не са вътрешнополитически. Това означава без турска кампания тук в Австрия."
Ангела Меркел - канцлер на Германия /09.03.2017 г./: "Нашите ценности ни карат да сме загрижени дали турски политици могат да идват при нас да изнасят речи за президентска система, която е повече от проблемна за бъдещето развитие на Турция от гледна точка на Венецианската комисия към Съвета на Европа."

Утре турският външен министър има планирано посещение в швейцарския град Цюрих и не е ясно дали планираният митинг ще се проведе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на жители на Панчарево и Кокаляне заради аварии с тока
Протест на жители на Панчарево и Кокаляне заради аварии с тока
Полицията е предотвратила терористично нападение в мол в германския град Есен
Полицията е предотвратила терористично нападение в мол в германския град Есен