НОВИНИ

Турция все още може да закупи американските „Пейтриът“

Турският президент Реджеп Ердоган коментира възможността за закупуване на американските системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“, съобщава „Сабах“. На пресконференция турският лидер заяви, че въпросът за придобиване на въоръжение от САЩ все още е актуален.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:55, 21.09.2019
Чете се за: 01:20 мин.
По света
турция все закупи американските пейтриът

"Ако нашите условия за съвместно производство и заплащане бъдат изпълнени, тогава можем да обмислим възможността за закупуване", каза Ердоган.

Президентът добави, че тази тема остава на дневен ред в Съединените щати.

През 2017 г. Москва и Анкара подписаха договор за доставка на системи С-400 за 2,5 милиарда долара. Турските власти сами ще платят част от сумата, а друга част покрива руски заем. Турция стана третата страна след Беларус и Китай, където Москва доставя „Триумф“. Скоро към тях ще се присъедини и Индия.

Вашингтон поиска Турция да купи системи „Пейтриът“, вместо руските системи за ПВО С-400. След като Анкара закупи оръжейни системи от Москва, САЩ заплашиха да забавят или отменят продажбата на турската страна на изтребители Ф-35. В допълнение, САЩ могат да наложат санкции срещу Турция съгласно CAATSA (Закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции). Анкара обаче отказа да отстъпи.

Доставките на С-400 до Турция започнаха през юли, а в средата на септември бе завършена втората им фаза. Както отбеляза Ердоган, най-новите системи за противовъздушна отбрана ще заработят през април 2020 г.

Изявлението на Ердоган идва преди отпътуването му за Ню Йорк за заседанието на Общото събрание на ООН. Турският президент повтори, че Анкара е завършила подготовката си за действие по протежение на цялата турско-сирийска граница.

Той отново разкритикува „очевидната“ американската подкрепа за различни кюрдски сили заради борбата им с организацията „Ислямска държава“. Президентът заяви, че по време на срещата си с американския президент Доналд Тръмп ще обсъждат въпроса за „неканеното“ американско присъствие в Сирия, както и за изтегляне на частите на Вашингтон оттам.

Визитата на турския президент в Съединените щати за участие в работата на 74-тата сесия на Общото събрание на световната организация ще продължи до 25 септември.

Реджеп Ердоган оповести, че Анкара ще издигне опитния дипломат Волкан Бозкър за председател на 75-ата сесия на Общото събрание (2020-2021) на ООН. Волкан Бозкър е бил кариерен дипломат, министър по европейските въпроси и главен преговарящ на Турция с Евросъюза и понастоящем председател на комисията по външна политика в Меджлиса в качеството му на депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

В Ню Йорк Ердоган ще участва в Срещата на върха за действие за климата, на която домакин ще бъде генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и ще проведе срещи с различни чуждестранни лидери, включително и тристранна среща с лидерите на Пакистан и Малайзия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме 111 години от Независимостта на България
Честваме 111 години от Независимостта на България
Заловиха 38 мигранти в товарен вагон от Сърбия за Унгария
Заловиха 38 мигранти в товарен вагон от Сърбия за Унгария