НОВИНИ

Турция замрази дипломатическите си отношения с Холандия

Турция замрази отношенията си на високо равнище с Холандия, след като по-рано холандското правителство възпря провеждането на агитационни митинги от страна на турски политици в страната. Освен това Анкара няма да позволи на холандския посланик да се завърне в Турция, съобщава АФП.

турция замрази дипломатическите отношения холандия
bnt avatar logo
от БНТ
10:04, 14.03.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

„Докато Холандия не даде компенсация за стореното, отношенията на високо равнище и планираните визити на министерско и по-високо равнище ще бъдат отменени“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш след проведена среща в Анкара.

Турските власти обсъждат варианти за преразглеждане на взаимоотношенията си с ЕС, заяви по-рано по тв канала „А Хабер“ турският президент Реджеп Ердоган.

"Въпросите за преразглеждане на отношенията с ЕС са заложени в нашия дневен ред. Сега обаче главната цел е 16 април /датата на референдума за поправки в конституцията, разширяващи правомощията на президента/. Всички знаят моите съображения по отношение на ЕС. Според него Европа, както и досега се опитва да заблуждава Турция, като „и в периода на председателството на Малта тази тактика продължава“.

Ердоган отбеляза, че в тези условия Турция трябва да се заеме с преразглеждане на отношенията си с ЕС. „Те постъпват нечестно. Дадоха ни обещания за бежанците, говореха за помощ от 6 млрд. евро. Дойдоха 750 млн. евро“. Той припомни и че визовата либерализация е трябвало да се случи в края на 2016, но това не е станало. Ердоган обвини в телевизионно интервю германския канцлер Ангела Меркел, че подкрепя терористите. Той заяви, че Берлин е оставил без последващи действия досиетата на 4 500 предполагаеми терористи, предоставени от Анкара. „Меркел, ти подкрепяш, храниш терористите. Предадохме 4,5 хиляди досиета, но нищо не е направено по тях”, каза президентът.

Ангела Меркел реагира с кратко изявление на нейния говорител. Той каза, че германският канцлер няма да участва в състезание по провокации. Турция за момента не е прекъснала преговорния процес за присъединяване към ЕС в качеството си на пълноправен член, но през последната година той почти не се развива, а отношенията между Анкара и Брюксел все повече се обтягат. Ердоган изтъкна, че явно някои страни членки на ЕС не могат да приемат възхода на Турция като нововъзникваща сила. Той отправи и директно обвинение, че те умишлено се опитват да саботират гласуването в полза на референдума за измененията в турската конституция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земетресение взе над 20 жертви в Мианма
Земетресение взе над 20 жертви в Мианма
Служител на МВР предизвика катастрофа в София, отказва дрегер
Служител на МВР предизвика катастрофа в София, отказва дрегер