Самолети са нанесли удари в райони, контролирани от Кюрдските военни подразделения. Според Сирийската държавна телевизия има ранени, но броят им не е уточнен. Може ли това да бъде разглеждано като директен сблъсък на Анкара с кюрдските военни формирования, подкрепяни от САЩ, и какви бяха първите реакции - отговорите следват.

Началото беше дадено от няколко самолета F-16. За операцията, наречена "Извор на мира", съобщи турският държавен глава в Туитър.

Турските въоръжени сили започнаха "Операция Извор на мира", заедно със Сирийската национална армия в Северна Сирия, срещу Кюрдската работническа партия "Силите за народна защита и терористи от "Ислямска държава". Мисията ни е да предотвратим създаването на терористичен коридор през нашата южна граница, и да осигурим мир в района.

Според Ердоган офанзивата цели и запазването на териториалната цялост на Сирия. В ударите участва и артилерия. По данни на прокюрдските Сирийски демократични сили, турските самолети атакуват цивилни зони. Поразени са и обекти от стратегическо значение като магистрални електропроводи и електроцентрали. Турски медии твърдят, че става дума за "терористични обекти". Целта на операцията, която се подготвя от началото на октомври, е да създаде зона за сигурност с дълбочина 32 км и дължина 480, колкото е границата между Турция и Сирия. Анкара планира да пресели там два от над три и половина милиона сирийски бежанци на нейна територия. Кюрдските сили обявиха мобилизация и заявиха, че прекратяват действията си срещу Ислямска държава заради турската офанзива.

Абу Халаф, член на военния съвет в граничния град Тел-Абаяд: Искахме да поемем по мирен път, поддържаме мира. Не искаме война, не искаме да ни разселват, не искаме насилие

Преди няколко дни американският президент Доналд Тръмп започна изтеглянето на американски военни от района. А днес той заяви, че поддържането на кюрдските военни подразделения, които Вашингтон традиционно подкрепя, излиза твърде скъпо на САЩ. Москва изрази готовност да съдейства за начало на диалог между сирисйките кюрди и официален Дамаск. Това е третата военна офанзива на Турция в Сирия. След "Щитът на Ефрат", "Маслинова клонка", "Извор на мира" може да нанесе удар върху кюрдските сили, сражавали се активно срещу ИД, и разшири териториите, контролирани от Турция.