НОВИНИ

Турция започва сондажи за нефт и газ край Кипър

Нов турски сондажен кораб започна работа в източната част на Средиземно море. Спорната зона с разделения Кипър поражда допълнително напрежение при изследването на района за нефт и газ.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:35, 01.11.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Той се нарича "Фатих". Тоест - "Завоевател". Предизвикателното име съвпада и с района на неговите сондажи. Малко на юг от Кипър и достатъчно близо, за да предизвика негативни реакции от гръцка страна. Случаят с гръцка фрегата, обезпокоила наскоро турски сондажен кораб, даде повод на турския енергиен министър да отправи предупреждение.

Фатих Дьонмез: Ще защитаваме докрай нашите права от опитите за едностранни, незаконни и нечестни действия спрямо Турция.

Кипърското гръцко правителство претендира, че всякакви открити в района залежи на нефт и газ принадлежат на кипърските граждани, независимо в коя част на разделения остров са те.

Анкара не признава Кипърската държава и не желае да се съобразява с искания от нейна страна, особено с тези на гръцкото население.

В акваторията на Кипър вече действат чуждестранни компании, които имат интереси към откритото през 2011 г. находище на природен газ, оценено на 130 млрд. куб. м.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон взе четиридневна почивка, но отрече да е изтощен
Макрон взе четиридневна почивка, но отрече да е изтощен
Изоставено във Великобритания бебе беше върнато в България
Изоставено във Великобритания бебе беше върнато в България