Европа се нуждае от обединен политически, икономически и военен фронт. Това изявление направи днес в София председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Поводът са отношенията на Европа със САЩ по две линии - оттеглянето на американците от ядрената сделка с Иран и намерението на американския президент да наложи мита за европейския пазар. По време на неформалната вечеря, Туск ще поиска Европа да препотвърди позицията си "за" продължаване на сделката с Иран. Председателят на Европейския съвет допълни - сега повече от всякога Европа трябва да покаже, че "няма нужда от комплекси".

София

Лаконично и с твърда позиция - такова беше изявлението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск днес в София. Той разгледа отношенията на Европа със САЩ. И обясни, че ядрената сделка от 2015-та година е добра, и докато Иран се придържа към нея, Европа също трябва да я спазва.

Доналд Туск, председател на ЕС: Въпреки колебанията на САЩ, ние ще преразгледаме опциите да защитим европейските компании от негативните последствия след американското решение. Искам Европейска комисия да получи зелена светлина, така че да е готова да действа, когато европейските интереси са засегнати.

За засегнати интереси стана въпрос в изявлението на Туск и по отношение на намерението на САЩ да наложи мита върху стоманата и алуминия за европейския пазар.

Доналд Туск, председател на ЕС: Наблюдаваме един нов феномен - капризната американска администрация. Разглеждайки последните решения на президента Тръмп някой дори може да помисли, че с такива приятели на кого му трябват врагове. Честно казано обаче Европа трябва да е благодарна на президента Тръмп, защото благодарение на него ние се отървахме от всички илюзии. Той ни накара да осъзнаем, че ако ни трябва помощ, ще я намерим на края на собствената ни ръка. Европа трябва да направи всичко възможно да се защити, независимо от Трансатлантическата връзка, но в същото време, трябва да сме подготвени и за тези сценарии, в които трябва да действаме самостоятелно.

И все пак Туск подчерта, че счита Америка за свой приятел. И е абсурдно да се мисли, че Европа може да е заплаха. По този начин беше дадена заявка къде трябва да е мястото на Стария континент в глобалния политически пъзел.

Доналд Туск, председател на ЕС: Не се съмнявам, че в новата глобална игра Европа ще бъде или един от най-големите играчи или пионка. Това са единствените алтернативи. За да бъде субект, а не обект на глобалната политика Европа трябва бъде политически, икономически и военно обединена. Да го кажем просто - или трябва да сме заедно или няма да ни има изобщо. Няма обективна причина защо Европа да има комплекси спрямо когото и да е било, да си европеец е основание да си горд.

По думите на Туск, Европа трябва да покаже, че е загрижена за развитието на Западните Балкани и това ще си проличи с помощта за реализирането на инфраструктурни и икономически проекти.

© БТА