НОВИНИ

Туск предложи насоки за водене на преговорите за Брекзит

В преговорите за Брекзит Брюксел иска първо да бъде регламентирано напускането на Великобритания. Едва след това двете преговарящи страни може да мислят за бъдещите си отношения. Това пише в стратегия на Доналд Туск, която очертава преговорните позиции на ЕС. Документът днес беше изпратен до правителствата на страните членки и трябва бъде приет на срещата на върха на 29 април в Брюксел. Десислава Апостолова по темата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:51, 31.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
По света

За разлика от Брюксел, Лондон предпочита да преговаря едновременно за напускането на ЕС и за бъдещите отношения с Европа. Това беше записано и в писмото, което Тереза Мей изпрати на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Днес в Малта обаче Туск даде ясно да се разбере, че засега Брюксел се концентрира само преговорите, а за бъдещето ще мисли едва, след като те приключат.

Доналд Туск председател на Европейския съвет: Преговорите, които предстоят, ще са трудни, сложни и понякога дори конфликтни. Това няма как да бъде избегнато. ЕС на 27 никога няма да избере наказателния подход. Брекзитът сам по себе си е достатъчно голямо наказание.

Брюксел ще се стреми последствията от Брекзит за европейските граждани, за компаниите и за държавите като цяло да бъдат възможно най-малко. Първата точка в плана на Тукс е да се гарантират правата на европейските граждани, които живеят във Великобритания.

Втората стратегическа цел е да се избегне ситуация, при която европейските компании във Великобритания изпаднат в юридически вакуум след Брекзит. Сметката на Лондон към Брюксел, която възлиза на 60 милиарда евро, също ще бъде поставена на масата за преговори. Брюксел ще настоява да остане отворена границата между Северна Ирландия и Ирландия.

Според Европа това е изключително важно, за да се подпомогне мирния процес в Северна Ирландия. В Малта Доналд Туск изрази готовност да посети Тереза Мей в Лондон, още преди срещата на върха на 27-те в края на април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко трафик в центъра на София, съветват датски архитекти
По-малко трафик в центъра на София, съветват датски архитекти
ДРУГИТЕ новини: Одисеята на Кусто
ДРУГИТЕ новини: Одисеята на Кусто