НОВИНИ

Туск с критика към Борис Джонсън

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск критикува остро бившия кмет-консерватор на Лондон Борис Джонсън за това, че сравни целите на Евросъюза с някогашните планове на Хитлер и Наполеон. Джонсън е водеща фигура в кампанията за излизане на Великобритания от общността. Коментарът, казан в интервю за "Сънди Телеграф", предизвика буря от възмущение.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:31, 17.05.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света
туск критика борис джонсън

На пресконференция в Копенхаген Доналд Туск каза, че не иска да се меси в британските политически дебати, но смята изказването на Борис Джонсън за погрешно тълкуване на историята.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: "Когато чувам, че Европейският съюз е сравняван с плановете и кроежите на Адолф Хитлер, не мога да мълча.Такива абсурдни аргументи, би трябвало да се игнорират, ако не ги изказва една от най-влиятелните фигури в управляващата партия. Борис Джонсън премина границите на разумния разговор, проявявайки политическа амнезия".

Туск добави, че Евросъюзът е най-ефективното оръжие срещу конфликтите, а алтернативата е хаосът. Ексцентричният бивш кмет на Лондон каза в интервю, че Наполеон и Хитлер са искали да обединят континента под едно правителство и това е завършило трагично. По думите му Европейският съюз е поредният опит с различни методи. Джонсън доразви тази теза в реч по време на кампанията си и беше апострофиран от публиката.

Борис Джонсън, бивш кмет на Лондон: "По време на Римската империя често са правили това, прилагайки сила. И Европейският съюз тръгва от идеята, че може да се обедини Европа".

Близо месец преди референдума за членството на Великобритания в ЕС данните за настроенията са противоречиви. За първи път социологическа анкета показа преднина за кампанията за излизане. Друга анкета сочи увеличаване на желаещите Островът да остане в обединена Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожари продължават да застрашават петролен терминал в Канада
Пожари продължават да застрашават петролен терминал в Канада
Алмодовар се завръща в света на жените с Жулиета на фестивала в Кан
Алмодовар се завръща в света на жените с "Жулиета" на фестивала в Кан