НОВИНИ

Туск: Сигурността на Европа зависи от сигурността на Западните Балкани

Европейският съюз трябва да използва срещата на високо равнище в София, за да потвърди отново европейската перспектива пред Западните Балкани. Това е заявил снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск на среща в Любляна със словенския премиер Миро Церар, съобщава агенция МИА.

bnt avatar logo
от БГНЕС / БТА
10:37, 07.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
туск сигурността европа зависи сигурността западните балкани

ЕС подкрепя европейската перспектива на страните от Западните Балкани, защото балканската сигурност е европейска сигурност, е посочил Доналд Туск.

Словенският премиер Миро Церар е заявил, че е време страните от ЕС да решат дали държавите от Западните Балкани трябва да бъдат напълно интегрирани в ЕС и НАТО или да бъдат оставени сами да търсят своя път. Церар твърдо вярва, че първият вариант е най-доброто решение.

Ние се съгласихме, че ЕС трябва да използва срещата на високо равнище в София на първо място, за да потвърди отново европейската перспектива на Западните Балкани. В същото време ние трябва да се стремим да подобрим човешките, дигиталните и инфраструктурните връзки във и между партньорите от Западните Балкани. И не на последно място, ние трябва да развиваме сътрудничеството в други сфери от взаимен интерес, включително миграцията и сигурността, каза Туск.

Словенският премиер призова също ЕС да има единен подход по въпроса за миграцията и политиката за предоставяне на убежище, като изрази тревога, че броят на мигрантите по балканския маршрут отново е значително нараснал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евроинтеграцията на Балканите: Коментар на евродепутати
Евроинтеграцията на Балканите: Коментар на евродепутати
Как се подготвя елитът на военните формирования в Българската армия?
Как се подготвя елитът на военните формирования в Българската армия?