Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази днес увереност, че все още може да бъде постигнат компромис за Брекзит, който да е "добър за всички", предаде Асошиейтед прес.

© БТА

Туск направи изказването ден след явната липса на напредък на срещата на лидерите от Европейския съюз в австрийския град Залцбург и часове след изявлението на британския министър-председател Тереза Мей, която упрекна ЕС, че не е одобрил предложенията й за Брекзит.

Тереза Мей призова ЕС да предложи алтернатива на британския план за Брекзит

Тереза Мей призова ЕС да предложи алтернатива на британския план за Брекзит

Европейският съюз трябва да се отнася с уважение към Великобритания и да представи алтернатива на британския план за Брекзит - това заяви премиерът Те...

Туск каза, че "британската позиция, представена непосредствено преди срещата в Залцбург и по време на нея, е била изненадващо твърда и всъщност безкомпромисна".

Въпреки това той подчерта, че остава "близък приятел на Великобритания и истински почитател на министър-председателя Мей".

Преди срещата на върха Туск заяви, че някои части от плана на Мей са стъпка в правилната посока, но е необходимо да се преработят предложенията за ирландската граница и икономическото сътрудничество.

От срещата в Залцбург: Октомври е срокът за постигане на сделка за Брекзит

От срещата в Залцбург: Октомври е срокът за постигане на сделка за Брекзит

Крайният срок за постигане на сделка за Брекзит е октомври. Ако това стане, през ноември в Брюксел ще се проведе специална среща на върха по темата....