НОВИНИ

Туск: В София трябва да се потвърди европерспективата пред Западните Балкани

Срещата на върха в София на 17 май трябва да се използва преди всичко, за да се потвърди европейската перспектива пред Западните Балкани. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск след среща с премиера на Словения Миро Церар. Посещението в Любляна е част от балканската обиколка на Туск преди срещата в София.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:30, 07.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Това е поредната столица от региона, в която се обсъжда бъдещето на Западните Балкани в Европейския съюз. По всичко личи, че Любляна и Брюксел говорят на един и същ език. Според словенския премиер Миро Церар за региона е настъпил преломен момент.

Миро Церар, министър-председател на Словения: Трябва заедно да решим дали държавите от Западните Балкани да се интегрират изцяло в Европейския съюз и НАТО или няма да успеем и държавите ще тръгнат по своя път. Аз залагам на първия вариант.

Доналд Туск оцени високо подкрепата на Словения за присъединяването на региона към обединена Европа. Той е обсъдил с Миро Церар подготовката на форума в София.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Съгласихме се, че ЕС трябва да използва срещата на върха в София, за да потвърди отново европейската перспектива на Западните Балкани. Трябва да се стремим и да подобрим , дигиталните и инфраструктурните връзки и връзките между хората с държавите от региона и между тях. Трябва да развиваме и сътрудничеството в други сфери, като миграцията и сигурността. Защото сигурност на Балканите означава сигурност в Европа.

Словенският премиер изказа тревога, че мигрантите по балканския маршрут отново са се увеличили и призова за единен подход на Евросъюза по въпроса за миграцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Година след избора на Макрон: Каква е оценката на французите за управлението му?
Година след избора на Макрон: Каква е оценката на французите за управлението му?
Сръбският президент ще се срещне с Путин по време на посещението си в Москва
Сръбският президент ще се срещне с Путин по време на посещението си в Москва