Тази вечер петима от общо 11 кандидати за президент на Франция ще проведат телевизионен дебат. На фона на скандалите, които разтърсват кампаниите им, проучванията не са се променили. Крайнодясната Марин Льо Пен е сочена за победител на първия тур, а либералът Еманюел Макрон на втория.

40 процента от французите не са решили още кого да подкрепят за президент на петата икономика в света. Двата тура са на 23 април и 7 май. Някои звезди вече заявиха за кого ще гласуват. Брижит Бардо например е привърженик на Марин льо Пен, сочена за победител на първия тур.

Покрай разследванията на възнагражденията на жена му и на луксозните му костюми, подарък от адвокат, рейтингът на дясноцентриста Франсоа Фийон падна. Слуховете за предполагаеми изневери на независимия Еманюел Макрон очевидно не повлияха на възхода му- кандидатът с две халки на ръцете е най-вероятният краен победител.

Бруно Котр, политолог: Това, което е различно в тези избори, e че двамата кандидати, които водят в проучванията не са от двете основни партии в петата република, а именно лявото крило на социалистите и дясното неоголисткото, което сега се нарича "Републиканците".

До този момент изглежда, че двамата фаворити няма да се сменят. Льо Пен иска да извади Франция от еврозоната, Макрон е против 35-часовата работна седмица. Срещу тях тази вечер ще застанат 3 души, сред тях социалистът Беноа Амон, който предлага универсален доход за всички и Жан- Люк Меланшон, който е готов на едностранно прекратяване международните договори на Франция.

Дебатът може и да помогне на колебаещите се, но със сигурност всички се питат дали са възможни изненади, както във Великобритания и Съединените щати.