Това не е обичайният случай за фирма, в която сме свикнали да виждаме, че не плаща много високи заплати или дава пари под масата. Напротив. Това е фирма, която е плащала реални високи доходи, осигурявала е своите служители на реален доход, но заради финансови затруднения и поради други причини, в крайна сметка спира да плаща.

Вижте повече в първия репортаж от рубриката на БНТ "Твоите права"

БНТ с нова рубрика: "Твоите права" - за нарушаване на трудовите ни права

БНТ с нова рубрика: "Твоите права" - за нарушаване на трудовите ни права

"Твоите права" е новата рубрика на БНТ, в която ще ви представяме различни казуси в областта на нарушаване на трудовите права на хората и ще търсим ре...

Нели Сало: Оказа се, че абсолютно нищо не ни изплатиха

Ето така, преди три години и половина започва една дълга сага. Нели Сало работи две години в чартърна авиокомпания, за луксозни пътувания "Еър лазур дженеръл авиейшън".

Нели Сало: Ние сме все едно като таксито за богатите хора

До края на 2013-та, когато започват финансовите затруднения, сменено е и ръководството.

Нели Сало: Последната заплата, която сме взели е декември 2013-та година и след като ни убеждаваха от месец-месец и половина, да стоим, че всичко ще се изплати оказа се, че абсолютно нищо не ни изплатиха

Нели започва дело срещу фирмата и обикаля всички институции.

Веска Волева, адвокат на Нели Сало: Когато става въпрос за хора в по-тежко положение от гледна точка на това, че чакат пари да получават и т.н. и нашето законодателство по никакъв начин не е охранила по-слабите

Докато Нели ходи от институция в институция, офисът на фирмата е опразнен, а ръководството изчезва. Адресът е запазен, дори табелата е същата. В офиса обаче вече има друга фирма.

Нели Сало: Там, на вратата, където ни беше офисът или не отваря никой или имаше жена, която изобщо не знаеше за такава фирма

Справка в Търговския регистър показва - фирмата "Еър лазур дженеръл авиейшън" не е фалирала. Работела е под шапката на "Петрол холдинг". Управителят Валери Григоров е отписан преди седмица. От съседния офис разказали на Нели, че всичко е изнесено по тъмно, скришом.

От Инспекцията по труда помагат на Нели да оформи трудовата си книжка, но и те не могат да открият управителя.

Теодора Дичева, директор на Дирекция "Правно осигуряване" в ГИТ: По-важното е не колко дружества процедират по този начин като отписват управителите си и спират дейността си, а колко работници има при тях.

Търсят съдействието на МВР. След месеци издирване, в крайна сметка управителят Валери Григоров се явява. Но без документи на фирмата. Понеже е отписан като управител на дружеството, не носел и отговорност със задна дата.

В същото време не започва и процедура по несъстоятелност, защото фирмата не изпълнява всички указания на съда.

От приходната агенция, които са наложили запор на банковите сметки на фирмата, както и на единия ѝ самолет обявиха, че все още работят по казуса.

Бившият управител Валери Григоров вече ръководи друга фирма със сходна транспортна дейност. Не успяхме да го открием за коментар. От "Петрол холдинг" заявиха за БНТ, че нямат нищо общо с "Еър лазур дженеръл авиейшън". И изтъкнаха, че авиокомпанията е била част от старата структура на холдинга.


"Твоите права" е нова рубрика на БНТ за всички трудови нарушения, неплатени заплати и осигуровки, както и лоши условия на труд.

Вашите сигнали очакваме на електронната поща на сутрешния блок start@bnt.bg, както и на пощата на Илина Бисерова - ibiserova@bnt.bg


Вижте повече за кампанията "Твоите права"