НОВИНИ

"Твоите права": 200 работници без заплати, фирмата не е във фалит

200 души си търсят заплатите след като фирмата, в която работят от години спира да плаща. Става въпрос за телекомуникационна компания в София. Тя изпада в тежко финансово състояние и спира да плаща възнагражденията на служителите.Фалит на компанията и до ден днешен няма. Въпреки многократните обещания на работодателя, че ще изплати дължимото, това така и не се случва и работниците са принудени да напуснат. Какви са правата на ощетените и ще получат ли скоро парите си?Вижте разказите на работниците във видеото:

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
13:08, 04.08.2017
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Георги, Михаил и Петър са служители на компанията, които не са получили последните си три заплати.

Ето какво разказват.

Историята е следната, миналата година, септември започнаха забавяния на заплатите на част от колегите. На останалата част започнаха да забавят заплатите от
месец октомври, а на всички целокупно, вклъчително и на тези служители, които бяха с най-ниски работни заплати - най-лесно изпълними и изплатими нали, започнаха да бъдат забавяни на абсолютно всички служители. От ноември месец.


Последно взехме от декември месец за ноември. Преди Коледа. И уж, всичко беше наред, но после дойде януари и трябваше да вземем за декември, както е месец назад, и се започна - ще вземете на 15-ти, на 20-ти, на 30-ти ще вземете. Съответно в момента, в който не платиха на 1 февруари, цялатамагазинна мрежа вкупом напуснахме.Защото ходиш на работа, а пари не се знае кога ще има.
То се получи малко принудително, да напуснем по член 327...за неизплатени възнажраждения. Тъй като се каза, че пари не се знае кога ще има и дали изобщо ще има.Съответно се получи, така че трябваше да си плащаме, за да ходим на работа, т.е. да си плащаме градски транспорт, да си плаща храна и т.н.Нормалните нужди, които са. И в един момент няма луд човек, който да иска да си плаща, за да ходи на работа, а да не се знае кога и дали изобщо ще си получи заплатите. Просто бяхме принудени да напуснем.

Член 327 от кодекса на труда предвижда прекратяване на трудовия договор от работника или служителя, когато е забавено плащането. Работниците имат право и на обезщетение от Гаранционния фонд, но само когато фирмата е обявена в несъстоятелност.

Фирмата изобщо не е започнала да предивява някакви стъпки и изобщо желание да обявява фалит. Фирмата продължава да действа, с действащ лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията и не е иззет. Тя и продължава да отдава услуги на потребители, но на територията само на София.
Оказва се, че докато не бъде заведено дело за несъстоятелност или фирмата да е в несъстоятелност, работникът не може и няма право да си вземе възагражденията. Това напрактика е невъзможно, защото срокът е само три месеца.
Надявам се с новия закон, който мая Манолова се опитва да прокара и тогава когато има забавяне на заплатите, работникът да е на първо място.Ние в крайна сметка сме си изработили нашия труд. Това би трябвало да бъде заплатен, да сме на първо място, а не да сме на пета, шеста или седма инстанция.
Този закон, който е внесен в Народното събрание и е приет на първо четене, дава добри перспективи. Но според мен държавата трябва по-сериозно да се захване с нещата. Тя може и има средствата и начините да си вземе от такива некоректни работодатели дължимото. Примерно фонда да изплати на работниците дължимото, а държавата после да регулира, има всички механизми, и да изисква от некорктния работодател тези неполучени суми. Ние сме доста безсилни. Ние завеждаме дело, както ви казах и кръгът се затваря, осъждаме ги, няма какво да си вземем. Оттам нататък на българския труженик не му върви.
Ако нашите искания не бъдат чути, ние сме абсолютно готови да организираме протестни действия, да затваряме пътища, тъй като имаме подкрепата на абсолютно всички служители от други фирми, които са в същата позиция.

Изпълнителният директор на фирмата обясни за БНТ, че дължимите заплати ще бъдат изплатени във възможно най-кратък срок.

Във връзка с финансовото състояние на фирмата, той обясни, че не е упълномощен да го коментира към момента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предвижда се дефицитът в бюджета на НЗОК да е около 134 милиона лева
Предвижда се дефицитът в бюджета на НЗОК да е около 134 милиона лева
Прокуратурата повдигана обвинение на следовател от Несебър
Прокуратурата повдигана обвинение на следовател от Несебър