НОВИНИ

Творческа ваканция за деца в неравностойно положение

Възпитаниците на центрове за настаняване от семеен тип в Дрен и Гоце Делчев една седмица имат възможност да опознаят архитектурния резерват Ковачевица и да научат нови неща за Родопите, където е разположено селото. Инициативата е на Малтийския орден у нас.

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 19.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Ориентиране сред природата, конна езда, обучение по оказване на първа помощ, търсене на съкровище по карта са малка част от заниманията, подготвени за децата по време на творческата ваканция.

Богдан Паташев, първи секретар на Малтийския орден у нас: Много е интересно като атмосфера, като среда е много подходящо, защото е защитено, няма никаква опасност за децата да се движат свободно, да не са винаги ограничени с някакви правила. Въобще селото е отворено и дава пълната свобода и възможност да импровизираме и според талантите на децата да им предложим занимания.
Кирил Жуглев, кметски наместник на с. Ковачевица: Последния ден ние им даваме правото те нас да изхранват, даваме им кухнята и под надзор на учители, на нас, им казваме - е, сега вие днес ще ни изхранвате нас и те с голямо удоволствие се опитват да направят манджи.
Ваня Вълчева, социален работник в ЦНСТ за деца и младежи с увреждания в Гоце Делчев: Нашите деца се чувстват прекрасно, обогатени емоционално, те изследват, те се чувстват значими, те вършат нещо, което досега не са вършили и това им доставя огромно удоволствие и подобрява психоемоционалното им състояние, което личи изключително в тяхното излъчване след това.

Специалната изненада за децата тази година е обучение по рисуване и изработка на макети за куклен театър, а в ролята на техен учител влезе художничката Алисия Санча.

Алисия Санча, художник: Аз съм работила като сценограф и баща ми е бил сценограф затова такива модели аз от детинство съм ги гледала в къщи и винаги съм обичала да играя с тях, затова помислих, че може би и нашите деца тук ще им хареса и дано да ги запаля малко.

Всичко, което е впечатлило силно децата по време на творческата ваканция, ще бъде събрано и издадено в пътепис на български и английски език.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди дойдоха във Варна за рок фестивала
Хиляди дойдоха във Варна за рок фестивала
Наздравица за 100-годишнината на баба Станка
Наздравица за 100-годишнината на баба Станка