НОВИНИ

Твърде малко са чиповете за достъп до велопаркингите във Варна

Около 250 са чиповете с уникален достъп до паркингите за велосипеди във Варна. Те са твърде малко за големия брой желаещи да се придвижват с колело по улиците на града. Съоръженията са въведени в експлоатация, но големият проблем е липсата на информация по какъв начин гражданите могат да получат чиповете за достъп до обектите.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петър Дойкински
18:34, 13.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Покритите паркинги за велосипеди бяха изградени преди година и половина и достъпът до тях може да стане само чрез чип. Повечето колоездачи обаче нямат подобни чипове, защото не знаят какъв е редът да ги получат.

Здравко Василев, председател на велоклуб “Устрем”:
"За съжаление все още не са много ползваеми, защото липсваше информация по въпроса дълго време."

След приключване на проекта, собствеността на съоръженията и чиповете към тях е прехвърлена към Община Варна, която е отговорна за стопанисването и експлоатацията им.

Здравко Василев, председател на велоклуб “Устрем”:
"Следваха няколко месеца, в които нищо не се случи и понастоящем чиповете са разпределени по районните кметства, които отговарят както за поддръжката на паркингите, така и за раздаването им на граждани."

Първи във Варна започнаха да раздават чиповете от район „Одесос“.

инж. Елена Георгиева, район “Одесос” към Община Варна:
"Процедурата в нашия район е следната – подава се заявление до деловодството на района от лицето, което иска да кандидатства. Сключва се договор, той е едногодишен. При получаване на договора заплащат депозит в размер на 10 лв., който депозит го възстановяваме на лицето, когато изтече договорът и предоставяне на чипа отново в района."

Техническото състояние на някои от велопаркингите не е добро и е нужно да бъдат ремонтирани. Тези в кварталите „Владислав Варненчик“ и „Кайсиева градина“ са разбити и ограбени. За съоръжението до басейн „Приморски“ са поръчани нови батерии за соларния панел и скоро ще бъдат подменени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки служители на БНР на протест срещу закриването на радио България
Десетки служители на БНР на протест срещу закриването на радио "България"
След 30 години чакане 48-о училище вече има физкултурен салон
След 30 години чакане 48-о училище вече има физкултурен салон