НОВИНИ

Твърдение за химическа атака в Сирия и предстоящо примирие

След часове в предградието на Дамаск Източна Гута трябва да настъпи всекидневно хуманитарно прекратяване на огъня в бойните действия. То беше наредено от руския президент Путин, след като ООН прие резолюция за примирие в района. Източна Гута е под интензивен обстрел от страна на сирийската армия, с руска помощ, според западни медии. Сирийски опозиционни активисти съобщиха за химическа атака в района, Москва окачестви твърдението като провокация.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:14, 26.02.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
твърдение химическа атака сирия предстоящо примирие

Според съобщението,самолет на сирийските правителствени сили е атакувал село Аш Шофание,дете е загинало и 18 души са натровени.За мирис на хлор съобщават шофьори на линейки пред BBC, кадри разпространява Сирийската гражданска отбрана или доброволците от така наречените Бели каски. Източна Гута е последният бастион на сирийските бунтовници.

Болниците в района изнемогват.

доктор Мохамед, лекар в болница в Източна Гута: В болниците в източна Гута има крайна липса на медицински материали.Приемаме по 10-20 души наведнъж и персоналът е изтощен.Болниците са препълнени и няма място за евакуация на пациентите.
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН: Източна Гута не може да чака,крайно време е да спрем този ад на земята.
;

ООН призова за едномесечно примирие, но резолюцията не включва мерки за гарантирането му.

Сергей Лавров, външен министър на Русия: Има шанс,ако всички сирийски партии и тези, които ги подкрепят договорят конкретни параметри, за да осигурят примирие за поне 30 дни.

Часове след изявлението на Лавров руският президент Путин нареди дневна пауза в бойните действия в източна Гута с цел хуманитарна помощ.Над седмица,анклавът на бунтовниците е под интензивни бомбардировки на сирийската армия,според западни медии подкрепена от руски сили. Кремъл отрича да е причастен към смъртта на цивилни сирийци и заявява, че терористите вземат мирни жители за заложници.Новото примирие предвижда коридори за цивилните и ще действа от 9 до 14 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти от Нов български университет свирят заедно със Софийската филхармония
Студенти от Нов български университет свирят заедно със Софийската филхармония
Убиха словашки разследващ журналист и приятелката му
Убиха словашки разследващ журналист и приятелката му