НОВИНИ

Тютюнопроизводители от Вълкосел готвят протест

Тютюнопроизводители от сатовчанското село Вълкосел готвят протести, ако фирмите не изкупят цялата им продукция. Според производителите, качеството на тютюна е високо, а изкупната цена - ниска. Около 30% от земеделските стопани в региона са засадили тютюн, без да имат сключени договори и са притеснени, че никоя фирма няма да иска продукцията им.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
19:36, 09.01.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Цялото семейство на Сюлейман Трох се занимава с отглеждането на тютюн. Мъжът казва, че няма друго препитание в селото освен тютюн . Споделя, че има сключен договор с фирма само за една част от продукцията си.

Сюлейман Трох: "Ако не сключим договор за основното количество, трябва да го хвърлим, няма кай да го купи. Ограбвани сме от фирмите с благословията на държавата".

Според тютюнопроизводителите качеството на тютюна е високо, въпреки това обаче фирмите изкупуват продукцията им на цени - не по-високи от 5 лв. за килограм.

Халил Топов: "В момента има цени 5 лв, има 4,30, има и 3,50. Как може с тези ниски цени да живеят и да се препитават. При това положение ние умираме живи".
Сюлейман Арунов, кмет на Вълкосел: "Липсата на закон и регламенти за защита от държавата ни доведе до това положение, че ние молим просто фирмите да ни го изкупят просто, не се борим за цена".


;

От съюза на производителите на ориенталски тютюн казаха, че се надяват да се създадат правила и изкупната кампания да се регулира, ако бъдат приети предложенията им за промяна на закона за тютюна и тютюневите изделия.

Тютюнопроизводителите настояват да бъдат определени дати за началото и край на изкупната кампания.

Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн: "Дата за раздаване на семена навреме. Сключване на договри навреме. Ако можем да договорим колективно минимални изкупни цени, също го искаме".

Земеделците настояват да бъде създадена комисия, която да бъде арбитраж между тютюнопроизводителите и фирмите при определянето на изкупната цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на града: Журналистът Ева Истаткова
Гласът на града: Журналистът Ева Истаткова
Четин Казак: ДПС ще продължи да бъде опозиция в този парламент
Четин Казак: ДПС ще продължи да бъде опозиция в този парламент