Журналистът Георги Коритаров и председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД професор Захари Захариев коментира в студиото на "Още от деня" обвинението на председателя на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов в шпионаж и забраната на Леонид Решетников да влиза в България за срок от 10 години. Те се обединиха около мнението, че дори Малинов да бъде признат за виновен за незаконни трансфери и пране на пари, това не са доказателства за шпионаж.

"Това е не просто сериозно обвинение, а обвинението, което когато се оповестява, трябва да бъде скрепено с неопровержими доказателства. Досега когато са залавяни хора, обвинени в шпионаж или когато са били публично съобщавани подобни скандали, това е било съпроведено с много конкретни аргументи и доказателства", коментира Коритаров.

Според него в случая се оповестява нещо, което е преди частта с оповестяване на доказателства. Той смята, че трябва да се изчакат крайните доказателства.

Професор Захариев каза, че по силата на логиката за задържането, изнесена от заместник-главния прокурор Иван Гешев, могат да бъдат задържани множество политолози и журналисти, които имат подобно виждане на това, цитирано от прокуратурата.

проф. Захари Захариев: Не може за това, че един човек излага някакви свои виждания, свързани с геополитическата ориентация на нашата страна, ние да го обвиняваме в шпионаж. Това е смешно.

Той смята, че втората част от аргументацията , свързана с трансфери на парични средства и факти, която може да навежда на мисълта за незаконни трансфери и пране на пари, е по-сериозна. Но според него това не е шпионаж.

проф. Захари Захариев: Ако господин Малинов действително се е поставил в позицията на една трансмисия, която обслужва тези икономически интереси (в Русия и България - б.р.) и се търси сглобката в името на някакви дивенти, това е, разбира се, негова персонална отговорност.

Целия разговор гледайте във видеото.