НОВИНИ

Убиецът на полицаите в Батън Руж е 29-годишен чернокож

Убиецът на тримата полицаи в южния американски град Батън Руж, щата Луизиана, бе идентифициран от няколко медии като Гавин Лонг, 29-годишен чернокож, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
02:13, 18.07.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света
убиецът полицаите батън руж годишен чернокож

Мъжът бил родом от Канзас сити, щата Мисури. Американските власти засега не посочват мотиви за второто масово убийство на полицаи в страната от чернокож нападател през последните 10дни.

Мъжът, който вчера уби трима полицаи и рани трима техни колеги, е бил застрелян на местопрестъплението, съобщи по-рано началникът на полицията в щата Луизиана полковник Майк Едмъндсън.

Той подчерта, че не се издирват други заподозрени. Единият от ранените полицаи се бори за живота си, а останалите двама са в стабилно състояние.

Простреляните служители на реда се отзовали на сигнал за въоръжен мъж.

Властите проучват дали нападателят е устроил клопка на полицаите. Напрежението на расова основа в Батън Руж е силно след като полицай застреля чернокож в града на 5 юли, отбелязва АФП.

Ден по-късно аналогичен инцидент стана в щата Минесота. На 7 юли въоръжен мъж уби петима полицаи и рани седем техни колеги, както и двама цивилни, по време на мирен протест в Далас против полицейското насилие срещу чернокожи. Нападателят, чернокож, бе ликвидиран от полицията.

Президентът на САЩ Барак Обама призова към национално единство след тройното убийство в Батън Руж, предаде Ройтерс.

"Ние имаме нашите разделения и те не са нещо ново. Ето защо е толкова важно... точно сега всички да се съсредоточат върху думи и действия, които могат да обединят още повече тази страна", каза Обама на предавана по телевизията пресконференция.

Президентът на САЩ предупреди случаят да не бъде използван за политически цели в кампанията за изборите за негов наследник през ноември. "Нямаме нужда от подстрекателска реторика", подчерта той.

По-рано републиканският претендент за Белия дом Доналд Тръмп обвини за тройното убийство сегашното американско ръководство. "Искаме законност и ред", написа Тръмп във Фейсбук.

Кандидат-президентът на демократите, партията на Обама, Хилари Клинтън призова американците да се обединят, за да отхвърлят насилието и да заздравят общностите, в които живеят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саудитска Арабия задържа турския военен аташе в Кувейт по искане на Анкара
Саудитска Арабия задържа турския военен аташе в Кувейт по искане на Анкара
Ирански експерт: Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България
Ирански експерт: Иран не възнамерява да купува атомни реактори от България